NAJAVA AKCIJE: PROKLETIJE (ĐERAVICA, HRIDSKO JEZERO) 13.-15. septembar

Ðeravica je sa 2656 metara drugi najviši vrh u celom prokletijskom masivu, posle Jezerskog vrha. Uzdiže se iznad srednjovekovnog manastira Visoki Dečani. U neposrednoj blizini vrha nalaze se brojna lednička jezera, od kojih je najveće Ðeravičko, iz koga ističe reka Ribnik. 

PLAN AKCIJE:

Petak, 13. septembar:
PUTOVANJE 
Polazak u 12:00 od lokomotive (doći 15 min ranije). Vožnja Čačak, Novi Pazar, Berane, Plav, Babino polje. U toku puta predviđena je pauza u trajanju od 45 min. Dolazak i smeštaj u Eko katunima (1480m) u kasnim popodnevnim satima. Večera, noćenje.

Subota, 14. septembar:

USPON  NA  ĐERAVICU

Rano ustajanje i oko 04:30 vožnja do katuna Bogićevica odakle je polazak na uspon. Uspon do vrha Đeravica traje 5-6 sati.  Silazak je istom stazom. Staza je kondiciono zahtevna, ukupna dužina oko 26km, visinska razlika oko 1.500m, vreme prolaska oko 13 sati. Vožnja do   smeštaja. Večera, noćenje.

Postoji i opcija, za grupu slabije kondicione spremnosti ili za one koji ne žele na Đeravicu, da imaju puni dnevni ugođaj. Na  prevoju Dvojnice formirala bi se grupa koja bi izvela uspon na vrh Maja Rops 2501mnv - staza srednje teška, travnata, ništa ekstremno, uspon u jednom smeru max. sat i po. Zatim, u povratku, opet preko Dvojnica, uspon na vrh Tromeđa 2366 mnv, laka staza i lak uspon. Grupa čitavom stazom ima pogled na grupu koja penje Đeravicu.

Nedelja 15. septembar:

HRIDSKO  JEZERO, POVRATAK

Rano ustajanje, doručak. Vožnja do Bajrovića katuna, odatle peščenje oko sat i po do Hridskog jezera. Obilazak jezera, povratak u smeštaj, pakovanje i polazak za Čačak. Usput je predvidjena jedna pauza u trajanju oko 45min. Dolazak u noćnim satima.

Više o stazama i  predlima  na:

http://www.stazeibogaze.info/2011/09/29/prokletije-djeravica-kos-2656-m-n-v/

http://www.pdpobeda.rs/izvest/2011/djeravica/djeravica.html

CENA AKCIJE:

a/ Opcija 1 - cena oko 80€ obuhvata: dva noćenja, večera, doručak i lunch paket, usluge vodiča, prevoz, pz osiguranje, dozvola za ulazak u NP Prokletije, organizacione troškove.

a/ Opcija 2 - cena oko 60€ obuhvata: dva noćenja, usluge vodiča, prevoz, pz osiguranje, dozvola za ulazak u NP Prokletije, organizacione troškove.

Cenom nije obuhvaćena vožnja džipovima - terencima koja zavisi od  broja učesnika i stanja lokalnih puteva tako da će se preciznije znati po završetku prijavljivanja i dolasku u Crnu Goru. Orjentaciono na 15 učesnika to bi za petak bilo oko 10€ po osobi (u slučaju da kombi zbog stanja puta ne  bude mogao da izađe od Plava do Babinog polja); vožnja džipovima od smeštaja do katuna Bogićevica (subota) i Bajrovića katuna (nedelja) oko 15€ po osobi (isto u slučaju da se našim vozilom ne može do polaznih tačaka); Takođe, cenom nije obuhvaćena usluga vodiča, ukoliko bude zainteresovanih za vrhove Maja Rops i Tromeđa.

ISHRANA: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Postoji mogućnost ishrane u organizaciji domaćina, opcija 1 - lunch paket i večera u subotu, doručak u nedelju; bez obzira na lunch paket u subotu poneti dovoljno hrane za celodnevno pešačenje!!! 

PRIJAVE: Zbog blagovremenog prijavljivanja graničnoj policiji najkasnije do 27. avgusta na sastanku, ili putem telefona VIBER na broj 063 490 380 Mima Novaković. Obavezna je akontaciju u iznosu od 50€, koja se uplaćuje na sastanku 27. avgusta i koja se ne vraća u slučaju odustajanja. Na istom sastanku potrebno je dostaviti podatke za osiguranje.

OPREMA: Odeća i obuća za visokogorstvo, štapovi, čeona lampa, kamašne, zaštita od padavina, sunca...

DOKUMENTA: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica, OBAVEZNA članarina za 2019....

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Organizator akcije i vođa puta: Mirjana Novaković - Mima, 063 490 380

Vodič: Ahmet Reković,  NP Prokletije.

Đeravica 2019.
Đeravica 2019.
Đeravica 2019.
Đeravica 2019.
Đeravica 2019.
Đeravica 2019.
Đeravica 2019.
Đeravica 2019.
Đeravica 2019.
Đeravica 2019.

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo