PRELIMINARNA NAJAVA: Bosna i Hercegovina 01.-03. jun

(uspon na Treskavicu, Trebević, Sarajevo)

Treskavica je planina u centralnoj Bosni, pripada lancu dinarskih planina. Podeljena je na dve celine. Severni deo koji se naziva Bosanska ili Trnovska Treskavica i južni deo pod nazivom Hercegovačka ili Kalinovačka. Naziv je dobila po čestim, manjim potresima kada tokom seizmičke sezone planina konstantno podrhtava. Planina Treskavica je jedna od najlepših planina BIH.

Krase je velike i guste šume crnogorice i belogorice kao i brojni proplanci sa bujnom travom. Poseban ukras Treskavice su njenih pet prekrasnih, glacijalnih jezera koja predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Jezera predstavljaju pravu prirodnu retkost  i planinarsku atrakciju, a nalaze se iznad 1500m nadmorske visine. Glacijalna jezera na Treskavici su: Veliko, Bjelo, Crno, Platno i Malo jezero predstavljaju vredne eko sisteme sa specifičnom florom i faunom. Najviši vrh Treskavice je Đokin toranj ( Mala Ćaba) 2088m, koji je cilj naše akcije. 

PLAN  AKCIJE:

Petak 01. jun:

Polazak iz Čačka u prepodnevnim satima. Vožnja  preko Mokre Gore, Višegrada, Sarajeva, Trnova do sela Turovo (895m) odakle počinje pešačenje planinarskom stazom do planinarskog doma ,,Runolist” (1260m). Uspon do doma traje nešto više od sat vremena. Smeštaj u domu, noćenje.

 Subota 02. jun:

Posle doručka, oko 08:00, polazak na uspon do vrha Đokin Toranj (2088m).  Dužina staze je oko 18km, uspon oko 1200m. Staza vodi kroz šumu, preko livada, pored jezera, a pri samom vrhu uspon je nešto izraženiji. Detaljnije o samom usponu biće u kasnijoj, konačnoj, najavi ili na sastancima društva. Kondiciona težina 8/10,  tehnička težina 2/10. Na stazi ima pet izvora pitke vode.

Po povratku u dom  imaćemo ručak (večeru) u organizaciji naših prijatelja iz Sarajeva.

Nedelja 03. jun:

Doručak, pakovanje, napuštanje doma i pešačenje do sela Turovi gde će čekati vozilo. Vožnja do Sarajeva. Izlazak na Trebević uz mogućnost korišćenja žičare koja počinje sa radom u aprilu, o čemu će odlučiti organizator na licu mesta. Nakon silaska poseta Baščaršiji, slobodno vreme (obilazak, red bi bio i ćevapi i sl…). Povratak u Čačak  u večernjim satima.

Više na:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/treskavica-zaboravljena-ljepotica/130804003

http://www.putokaz.me/planinarske-ture/1035-preporuka-treskavica-crno-jezero

https://www.dinarskogorje.com/treskavica.html

http://www.pustolovi.com/treskavica-planina-sa-365-vrela/

http://www.stazeibogaze.info/2011/10/12/treskavica-bih-djokin-toranj-mala-caba-2088-m-26-km/

OSTALO:

Prijave: do popunjavanja vozila (broj mesta ograničen), a najkasnije do 20. maja na 063 697 193 (Vukota) uz obaveznu akontaciju od 2.000 dinara.

Cena prenoćišta: za dve noći u domu oko 15 evra.

Cena prevoza: na bazi 20 učesnika oko 3.000 dinara. 

Oprema: lični pribor, planinarska oprema za višednevne akcije primerena vremenskim uslovima, zaštita od padavina, planinarske cipele, rezervna odeća i obuća…

Dokumenta: važeći pasoš ili lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018.god., zdravstvena knjižica.

Akciji će se verovatno pridružiti  planinari iz Sarajeva. 

Ovo je pleliminarna najava, moguće su manje izmene koje će biti objavljene blagovremeno.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Organizator akcije i vođa puta: Miloje Vukotić   tel. 063 697 193 

Vodič na stazi:  Nermin Grabovica.

Treskavica 2018.
Treskavica 2018.
Treskavica 2018.
Treskavica 2018.
Treskavica 2018.
Treskavica 2018.

 

 

 

 

 

 

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo