NAJAVA AKCIJE: STARA PLANINA 24. – 26. jun

VAŽNO: S obzirom da su mogućnosti smeštaja na terenu vrlo ograničene potrebno je da  prijavljeni učesnici znaju da je odustajanje bez plaćanja akontacije moguće do konačnog termina za prijave, navedenog u tekstu najave. Zbog obaveze davanja garancije vlasniku motela ,,Vrelo’’ sva odustajanja prijavljenih posle tog termina povlače plaćanje navedene akontacije, osim ukoliko se nađe zamena.

PLAN AKCIJE:

Petak, 24. jun:                                                                                                                      

(putovanje, Basarski kamen, Dupni kamen, vrh Kitka, izletište Vrelo – smeštaj noćenje)

Polazak od lokomotive u 05:00 (za planinare iz Gornjeg Milanovca polazak je u 04:15 iz centra. Vožnja Čačak – Kruševac – Niš – Pirot – hotel ,,Stara’’, uz jednu dužu pauzu. Laganom šetnjom izlazak na Basarski kamen (1376m), jedan od vrhova planine Vidlič i najlepših vidikovaca pirotske kotline, sa koga se pruža pogled na Midžor, Babin zub, Kopren....

Dužina staze oko 7 km, uspon oko 350m.

https://anta019.blogspot.com/2017/03/vidlic-basarski-kamen-1-376-mnv.html

Povratak do vozila, vožnja do polazne tačke uspona do Dupnog kamena, stenske formacije i prozorca u steni.  Nakon odmora nastavak pešačenja na vrh Kitka (1253 m), još jedan od izuzetnih vidikovaca sa pogledom na najširi deo Zavojskog jezera. Silazak na polaznu tačku.

Dužina staze oko 10 kmuz visinsku razliku od oko 450 m. Staza nije zahtevna.

https://sr.wikiloc.com/rute-pjesacenje-po-planinama/tri-krsta-vrh-kitka-dupni-kamen-tri-krsta-70629676

 

Vožnja do izletišta Vrelo na ušću Jelovičke u Dojkinačku reku, smeštaj u motelu ,,Vrelo’’, noćenje.

 

https://mapio.net/pic/p-43132167/

 

 

Subota, 25. jun: (Arbinje - Bratkova srana - Dojkinci)

 

Rano ustajanje i nakon doručka polazak na celodnevnu turu. Vožnja  terenskim vozilom uz Dojkinačku reku, kroz prirodni rezervat Arbinje do izvora ,,Ladna voda’’ (1490m),  gde je polazna tačka pešačenja.

Uspon kroz Belčin dol preko Krvavih bara do vrha Bratkova strana (1943m), odakle se preko Mramorca (1759m), Arbanaškog kladenca i Pakleškog vrha (1368m) silazi u selo Dojkinci gde će čekati vozilo. Vožnja do motela, večera, noćenje.

Dužina staze oko 23km, visinska razlika pri usponu oko650m i oko 1000 m u silasku. Staza nije tehnički zahtevna, ali je zbog dužine potrebna dovoljna kondiciona spremnost.

 

 

Nedelja, 26. jun:  (vodopadi Arbinja)

 

Pakovanje i napuštanje soba. Nakon doručka vožnja terenskim vozilom do parkinga iznad izvora ,,Ladna voda’’, odakle je polazak ka vodopadu Tri kladenca. Nakon nešto više od sat vremena dolazak do vodopada, kraće zadržavanje i povratak do vozila koje će čakati na polaznoj tački. Dužina pešačenja oko 5km.

Kraća vožnja do polazne tačke za vodopad Orlov kamen. Pešačenje do vodopada, povratak do vozila. Dužina ove deonice oko 7,5km.

Vožnja ka selu Dojkinci uz obilazak vodopada Draganov vir, Jovin vir i Tupavica, koji je jedan od najlepših na Staroj planini. Ovi vodopadi nalaze se pored puta tako da do njih nema dodatnog pešačenja.

Polazak za Čačak uz jednu dužu pauzu, dovoljnu za ručak u sopstvenoj režiji.

Nastavak puta, dolazak u Čačak u večernjim satima.

http://planine.net/srbija/istocna-srbija/vodopadi-stare-planine-i-deo-tupavica-arbinje/

https://www.srbijapodlupom.com/draganov-vir/

https://www.srbijapodlupom.com/vodopad-tri-kladenca/

NAPOMENE:

Prijave: Do popunjavanja vozila, a najkasnije do 10. juna u podne (zbog rezervacije smeštaja) na 063 642 684 (Bogdanović Miroslav). Broj učesnika ograničen na 20 zbog smeštajnih kapaciteta. Prilikom prijave obavezna akontacija od 5.000 dinara. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu akontacije.

Kotizacija: Oko 8.500 din. (varijanta popunjenog vozila od 19 mesta), i obuhvata  troškove prevoza, putarine, smeštaja, terenskog vozila (dva dana), vodiča i organizacione troškove. Konačna cena zavisi od broja učesnika.

Smeštaj: U motelu ,,Vrelo’’ u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama sobama sa kupatilom. Nije potrebno nositi posteljinu.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Postoji mogućnost organizovanog obroka u restoranu ,,Vrelo’’ (doručak, večera) o čemu će učesnici biti obavešteni pre polaska (izbor jela i cena). Obroci nisu obavezni i ne ulaze u cenu akcije. Izjašnjavanje za ovu varijantu je istovremeno kada i konačna  prijava za akciju.

Oprema: Planinarska oprema za višednevne ture, zaštita od sunca i padavina, oprema za spavanje, peškiri, lični pribor, i sl... Poneti rezervnu obuću i odeću.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica (plaćena članarina za tekuću godinu).

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni, sačinjeni na osnovu podataka koji su prikupljeni od vodiča, meštana, drugih planinara i sa interneta. Organizator zadržava pravo izmene plana, au slučaju najave nepovoljnih vremenskih prilika otkazivanja akcije

Učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

 

Vođa puta i organizator akcije: Miroslav Bogdanović

Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.
Stara planina 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo