NAJAVA: ČAČALICA, VIMINACIJUM, TVRĐAVA RAM, SREBRNO JEZERO | nedelja, 27. jun

Polazak:Nedelja, 06:00 časova - lokomotiva, a iz Gornjeg Milanovca u 05:30 časova - centar grada ili po dogovoru.

Vožnja:Čačak, Kragujevac, Batočina, Požarevac.

Pauza je u Ljubičevu, gde je predviđen obilazak ergele Ljubičevo. Ulaz je slobodan za sve,šargarepa i šećer - ulaznica u ergelu.

ERGELA LJUBIČEVO - Jednu od najstarijih ergela u Srbiji je 1860. godine osnovao knjaz Miloš Obrenović na imanju „Morava“, pored Velike Morave. Nalazi se na udaljenosti 5km od grada. Nastala je sa ciljem da se unapredi konjarstvo od najboljih konjskih rasa. Kasnije, njegov sin Mihailo ovom posedu na 300 hektara površine daje ime „Ljubičevo“, po svojoj majci, kneginji Ljubici. U Ljubičevu je podignut Ljubičin konak, kao i nekoliko štala gde je knjaz držao svoje konje. Ergela je početkom 20. veka izrasla u instituciju evropskog ranga i imala je oko 500 grla. Proslavila su je grla Ljubičevac, Kastor, Ramoz, Hajdžan. Spomenik podignut grlu Ljubičevac, koji je osvajač „Tripl krune“ (nepobeđen galoper), nalazi se u centru ove oaze mira i tišine gde su i brojne staze za šetnju. Za ergelu je vezana turističko – sportska manifestacija „Ljubičevske konjičke igre“.

Vožnja prema Požarevcu.

POŽAREVAC - centar Braničevskog okruga i njegova okolina poseduju brojne znamenitosti. Geografski je smešten između četiri reke: Dunava, Velike Morave, Mlave i Peka. Okružen je plodnom ravnicom Stig. Prostire se na površini od 580 kvadratnih kilometara. Iznad grada se nalazi brdo i spomen-park Čačalica. Grad Požarevac broji oko 61000 stanovnika, dok celo područje Požarevca broji blizu 83000 ljudi. Prvi pomen Požarevca datira iz 1467. god, iako se veruje da je postojao i ranije. U istoriju evropske kulture ušao je 1718. god, potpisivanjem Požarevačkog mira, kada su velike sile Austrija  i Turska  skopije primirje. Grad doživljava procvat dolaskom knjaza Miloša Obrenovića na vlast. Njegovom zaslugom u Požarevcu je 1819. godine podignuta Saborna crkva, dvor-konak (1825. godine), nova čaršija (1827. godine) i na kraju, za vreme vladavine njegovog sina, kneza Mihaila Obrenovića, osnovana je ergela Ljubičevo (1866. godine). Prva škola i jedna od najstarijih u Srbiji osnovana je u okviru lokalne pravoslavne crkve još 1733. godine (danas nosi ime Dositeja Obradovića).

Vožnja do  parka Čačalica, odakle je predviđeno pešačenje. Staza je dužine oko 6-7km, vreme pešačenja je dva i po sata.

Putanja je sledeća:  Ekološki dom – Staza kroz lipovu šumu – Gornja kapija na Čačalici – Bresje –  Minine vode – Rimsko groblje – Most na Mlavi – Crveni krst – etno park Tulba, gde je predviđena kratka pauza, Požarevački mir – Majakovskom ulicom – Gornja kapija na Čačalici – Ekološki dom.

Razgledanje grada.

Iz glavne ulice može se doći do gradskog parka u kojim dominira spomenik knezu Milošu Obrenoviću. Još jedna znamenita požarevačka građevina za svoje postojanje duguje zahvalnost knezu Milošu Obrenoviću, a to je Saborna crkva svetih arhangela Mihaila i Gavrila iz 1819.god. Uz sam park je zgrada Okružnog zdanja, velelepna građevina iz 1889. godine, čija fasada podseća na zgrade italijanske renesanse.U centru grada smešten je i Narodni muzej, koji je posle beogradskog, najstariji u Srbiji. U blizini muzeja nalazi se rodna kuća slikarke Milene Pavlović Barili, pretvorena u spomen – galeriju u kojoj se mogu videti njeni radovi, lični predmeti i biblioteka. U Požarevcu obilazak memorijalne Galerije slika Milene Pavlović Barili .

GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI (1909 – 1945) smeštena je u njenoj rodnoj kući, koju je njena majka Danica preuredila u spomen galeriju. Milena Pavlović Barilli, slikarka i pesnikinja, rođena je u Požarevcu 5. novembra 1909. godine, kao jedino dete požarevačke učiteljice i pijanistikinje, školovane na Konzervatorijumu u Minhenu, Danice Pavlović i poznatog italijanskog kompozitora, muzikologa i pesnika Bruna Barilija, koji je zbog braka sa Danicom primio pravoslavlje. Zbog Mileninog slabog zdravlja njeno je detinjstvo bilo pod strogom kontrolom majke. Milena je slikarstvo studirala u Beogradu i Minhenu. Slikarstvo Milene Pavlović-Barilli prolazilo je kroz nekoliko faza u kojima nema jasnih i naglih rezova, ali ima bitnih razlika. Celokupno Milenino stvaralaštvo, njene slike, kao i njene pesme, je autobiografsko, uspunjeno osećanjem usamljenosti i izvesne otuđenosti, možda zastrašenosti i lične podeljenosti.  Predstavnik je nadrealističkog romantizma. Živela je u Beogradu, Španiji, Rimu, Parizu i Londonu i Njujorku. U SAD je pored slikarstva radila na komercijalnom dizajnu za modne žurnale. Milena je u Americi provela poslednjih šest godina života.

Širi pregled na linku: https://sr.wikipedia.org/wiki/Галерија_Милене_Павловић-Барили_у_Пожаревцу

SPOMEN PARK ČAČALICA - Čačalica je brdo koje se uzdiže iznad grada na 203 m nadmorske visine. U istоriјskim zаpisimа pоminjе sе i kао mеstо gdе је sаhrаnjеn Јоvаn Vukоmаnоvić, brаt knеginjе Ljubicе, kојi је pоginuо u bоrbi zа Pоžаrеvаc 1815. gоdinе. Knjеginjа Ljubicа pоsаdilа је krај njеgоvоg grоbа јаblаn i јеlu, kао simbоl lјubаvi brаtа i sеstrе. Na njoj je streljano oko 3000 antifašista i civila. Mesto na kome počivaju posmrtni ostaci obeleženo je spomenikom izvedenim u formi zida sa puščanim udubljenjima i simbolima koji obeležavaju streljanje žrtava. U okviru ovog spomen – parka se nalazi i kosturnica 441 borca Crvene armije koji su pali oktobra 1944. godine na području od Rudne glave do Mladenovca. Na ovom mestu je u njihovu čast zasađena 441 breza, koje su donete iz Rusije. Pri vrhu se nalazi „Spomenik slobodi“ u narodu nazvan „Zvezda“. Godine 1958. su prokopani otvoreni odvodni kanali kojima je odvođen višak vode sa ovog mesta. Samim tim je flora postala bujnija, a time ovaj prostor dobija na značaju i postaje interesantna oaza za odmor i rekreaciju Požarevljana. Ovaj prostor se proteže na 24 hektara i predstavlja „pluća“ grada. U blizini kosturnice postavljena je mermerna ploča posvećena izginulim Jevrejima sa ovih prostora.

Po završetku pešačenja, vožnja do arheološkog nalazišta Viminacium.

VIMINACIJUM se nalazi na ušću Mlave u Dunav u poslednjim dolinama ispred Đerdapske klisure, kod Kostolca (pogon termoelektrane „Kostolac”). Dunav, koji se danas nalazi na oko 3,5km udaljenosti, u antici je bio u neposrednoj blizini grada. Viminacijum je za vreme cara Hadrijana, bilo centar Gornje Mezije (Moesia Superior), koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju I deo severozapadne Bugarske. Nastao je polovinom I veka nove ere na teritoriji keltskog plemena Skordiska.

Ovaj rimski grad je prestonica provincije, administrativni, vojni, trgovački i industrijski centar grada koji je imao status prvo municipiuma (municipium), a zatim i kolonije (colonia), odnosno grada sa punom autonomijom. Pored grada nalazi se kastrum (castrum) ili legijski logor – jedan od dve najveće fortifikacije u provinciji i centralna tačka u odbrani mezijskog Podunavlja Tokom svoje istorije Viminacijum se razvio u najznačajniji vojno-politički, ekonomski i kulturni centar te je odigrao presudnu ulogu u događajima značajnim za opstanak Carstva: bio je sabirna baza rimskih trupa u Trajanovim ratovima protiv Dačana, pod Hadrijanom dobija privilegovan status, u III veku, u vreme Septimija Severa, doživljava vrhunski procvat, za vreme Gordijana III stiče pravo kovanja novca, u IV veku postaje episkopsko sedište.

Arheološki park Viminacijum zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. Posebnu atrakciju u okviru arheološkog parka Viminacijum predstavlja poseta praistorijskom nalazištu, gde je otkriven ceo skelet mamuta-Mamut parku. Ovaj skelet je pronađen na 270 metara istočno od Carskog mauzoleja. Mamut potiče iz praistorijskog perioda, miocena od pre 5.000.000 godina. Nađen je u slivu pradelte reke Morave, koja se formirala kada se povlačilo Panonsko more.

Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce: Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria), Rimske terme, Rimski amfiteatar, Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan, Mamut park, Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke.

Obilazak nekadašnjeg Rimskog vojnog logora i razgledanje arheoloških iskopina uz pratnju vodiča. Cena ulaznice je 500 dinara sa vodičem i obilaskom arheološkog parka koji traje 60 minuta. 

Širi pregled na linku: http://viminacium.org.rs/arheoloski-park/domus-scientiarum-viminacium/

Nastavak putovanja do tvrđave Ram.

RAMSKA TVRĐAVA - Na 21. kilometru uzvodno od Velikog Gradišta, na brdu iznad samog Dunava nalazi se tvrđava Ram. U XII veku bila je to važna strategijska pozicija oko koje su se borile Ugarska i Vizantija. Ramska tvrđava podignuta je na ostacima antičkih i vizantijskih temelja, a sagradio je turski sultan Bajazit II. Danas vidljivi otvori za topove na kulama pokazuju da je Ram bio artiljerijsko utvrđenje na Dunavu. Ima snažnu branič-kulu i još četiri manje koje ojačavaju zidine. Postoji više legendi o samom nazivu tvrđave koje se vezuju za osnivače Rima, braću Romula i Rema, ili utvrđenje Ihram. Slikovita srednjovekovna Ramska tvrđava sagrađena je 1483. godine po nalogu sultana Bajazita II – dede Sulejmana Veličanstvenog. Iz ovog perioda potiče legenda, po kojoj je sultan Bajazit II, obilazeći svoje vojnike, zastao da se odmori na brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav i suprotnu ugarsku stranu. Sedeći tako na prostirci – ihramu (kako glasi turski naziv za prostirku za molitve), on je zaspao. Kada se probudio osećao se kao preporođen. Posle je naredio da se na mestu njegovog ihrama sagradi tvrđava, koja je po ihramu i dobila ime.

Na Trajanovom stubu u Rimu je opisan prvi prelazak rimskih legija u pohodu na Dačane preko pontonskog mosta kod Rama.Postoje dokazi da je Karađorđe baš kod Rama prešao u Srbiju zbog manastira koji je Sveti Sava zidao u 13. veku i preko koga je vršena sva komunikacija. Međutim, najstariji zapis o Ramu je u 1128. godine kada su u blizini ove tvrđave Vizantinci potukli Mađare do nogu. Nakon Vizantije, na prostore Srbije sledeća velika sila koja je došla su Turci, odnosno Osmanlije sa sultanom Bajazitom II, koji je naložio da se baš na ovom mestu podigne utvrđenje sa topovskim otvorima, kako bi osnažili odbranu granice između Smedereva i Golupca od ugarskih upada. To ujedno čini tvrđavu Ram jednom od prvih artiljerijskih tvrđava na ovom području. Kako se Turska proširila dalje na sever 1512. godine, Ramska tvrđava gubi na značaju jer više nije bila na granici. Međutim, tokom 18. veka, dok je Turska ratovala sa Austrijom, Ram je ponovo dobio na značaju. Nakon toga, sredinom 19. veka, Turci napuštaju utvrđenje, a Ram i život u njemu, odumiru.

Ovo utvrđenje je, inače, građeno kao tipično vojničko artiljerijsko utvrđenje od lomljenog kamena u dobrom krečnom malteru, dok je za svodove korišćena opeka. Bedemi su različite širine i kreću se od 187 cm do 335 cm. U centralnom delu ramske tvrđave nalaze se ostaci džamije iz vremena kada su njome upravljali Turci, ali ona nije obnovljena.

Obilazak tvrđave i nastavak putovanja do Srebrnog jezera, gde je predviđena duža pauza i  rezervacija u nekom od restorana.

SREBRNO JEZERO nalazi se u severoistočnom delu Srbije, u karpatskom obodu Panonskog basena, nedaleko od ušća Peka u Dunav. Da bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda, 1971. godine, dunavac koji je obilazio oko Ostrva pregrađen je nasipom u gornjem toku kod sela Zatonja. Tako je nastalo jezero, 14km dugo 300m široko, dubine i do 13m. U popodnevnim satima, kada sunce pođe na počinak iza Karpata, milioni iskrica čine njegov srebrni odsjaj, pa je po tome dobilo ime Srebrno. Izuzetne lepote, od početka je postalo omiljeno izletište i okosnica turizma u ovom kraju, pa je nazvano i srpsko more. 

Polazak za Čačak je predviđen oko 20 časova.

Cena prevoza je oko 900,00 - 1.100,00 dinara na bazi 40-50 učesnika.

Prijava: Dragica Pavlović - CICA, telefon: 066/822-8226, do petka, 25. juna.

Dokumenta: Lična karta, zdravstena knjižica, planinarska kartica sa članarinom za 2021. godinu.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar”.

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.
Viminacijum 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo