NAJAVA AKCIJE: Krstatac (Šiljak 1070m), Bogova vrata nedelja, 06. jun

PLAN  AKCIJE:

Polazak u 05:30 ispred lokomotive (iz G. Milanovca u 05:00). Vožnja preko Kruševca, Đunisa, Sokobanje do sela Milušinac, uz kraću pauzu u Sokobanji.

Opis staze:

Polazna tačka je u selu Milušinac (440mnv) odakle se šumskim putem ide preko šumovitog predela i proplanaka. Nakon toga se skreće prema jugu i izlazi na greben kojim se izlazi na Šiljak (1070 mnv) najviši vrh planine Krstatac. Sa vrha se mogu videti Sokobanja, Bovansko jezero, Rtanj, Tupižnica, Babin zub, Knjaževac i okolna sela. Ukupna dužina staze do vrha je 5,6 km.

Nakon kraćeg zadržavanja sledi silazak do lovačke čeke (935 mnv) i dalje, niz šumoviti predeo i livade, do Urdeškog potoka. Staza dalje vodi duž potoka i neznatnim usponom uz Urdešku padinu izlazi na greben kanjona gde se nalazi prvi vidikovac – stenoviti odsek sa pogledom ka zapadu. Prateći greben u pravcu zapada i prolazeći kroz bukovu šumu i preko potoka, stiže se do novog vidikovca koji nam otvara pogled ka istoku – ka Bogovim vratima i kanjonu Urdeškog potoka, a prema zapadu ka kotlini sela Milušinac.

Trasa dalje vodi delom šumskim putem, a delom stazom koja obuhvata nove vidikovce. Sa te staze se skreće ka lokalitetu Bogova vrata (690 mnv) i dalje do Milušinačkog vodopada. U povratku staza vodi niz potok do izletišta Manastirište (535 mnv) gde je po predanju nekada bila crkva sv. Petke Trnove. Od Manastirišta, trasa dalje vodi ka Milušinačkom potoku do lokaliteta Bukovi, i dalje kolskim putem do polazne tačke. Završetak pešačenja oko 16:00.

Staza je srednje težine - dužina oko 14 km, uspon oko 750 m.

Po završetku pešačenja obilazak izvora reke Moravice i Sesalačke pećine.

Ukoliko bude vremena pauza u Sokobanji oko 60 minuta (odluku donosi organizator na licu mesta), potom polazak za Čačak; dolazak u večernjim satima.

Više na linkovima:

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Kroz-Bogova-vrata-do-vodopada-i-pecina.sr.html

https://www.soko-banja.org/vrelo-izvor.html

https://www.soko-banja.org/sesalacka-pecina.html

Prijave: Do popunjavanja vozila, a najkasnije do četvrtka,  03. juna na 064 994 03 99 (Branka Vuković). U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu od 1.000 dinara na ime akontacije.

Cena prevoza: Oko 1.500 dinara na bazi popunjenog vozila (19 sedišta), ili oko 1.700 dinara (16 sedišta); konačna cena zavisi od broja učesnika.

Oprema: Prilagođena stazi i vremenskim uslovima.

Ishrana: Sve vreme u soptvenoj režiji. Poneti dovoljnu količinu vode.

Dokumenta: Lična karta, zdravstena knjižica, planinarska kartica sa članarinom za 2021. godinu.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim  sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar”.

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Organizator i vođa puta: Branka Vuković 064 994 03 99

Vodiči na stazi  PD „Oštra čuka“ iz Sokobanje 

 

 

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo