NAJAVA AKCIJE: CRNA GORA - ORJEN (Subra), LOVĆEN (Jezerski vrh) 04. - 06. jun

PLAN   AKCIJE:

Petak 04. jun: (dnevno putovanje)

Polazak od lokomotive u 05:00 (doći 15 minuta ranije). Vožnja Čačak – Užice – Prijepolje  – Pljevlja  –Žabljak – Kotor uz usputne pauze. Dolazak u popodnevnim časovima (u zavisnosti od zadržavanja na granici).

Slobodno vreme, obilazak Kotora - znamenitosti starog grada. Zbog autentičnosti i opštih kulturno-istorijskih vrednosti, kao vekovna spona između Mediterana i balkanskog zaleđa, Kotor se nalazi na listi UNESCO-a kao deo svetske prirodne i kulturne baštine.

Vožnja do Đenovića, smeštaj, slobodno vreme, noćenje.

Subota, 05. jun: ORJEN (Subra 1679m)     Vodič na stazi iz PK “ Vjeverica” Kotor

Rano ustajanje, prevoz Đenovići - Meljine - bivši motel Borići (1004m), polazak na pešačenje. Posle 40 minuta (oko 2 km) dolazak do planinarskog doma Za Vratlom (1160m), gde je predviđena pauza.

Nastavak pešačenja i nakon 3 sata izlazak na vrh Subra (1679m), najviše tačke istoimenog kamenog amfiteatra. Zadržavanje oko pola sata i povratak na polaznu tačku gde će čekati vozilo.

ina staze oko 20 km, vreme pešačenja oko 8 sati, ukupna visinska razlika pri usponu oko 900 metara.

Povratak u smeštaj, slobodno vreme.Nedelja, 06. jun :  LOVĆEN (Jezerski vrh 1675m) Vodič na stazi iz PK “ Vjeverica” Kotor

Rano ustajanje, pakovanje stvari, vožnja do Kotora (centar), polazak na uspon.

Od Špiljara (240mnv) , vijugavom i precizno naslaganom stazom, za oko 1 sat i 20 minuta, dolazi se na zaravni Praćište (620 mnv), koje je prva čarobna tačka i vidikovac ovog starog trgovačkog puta, danas planinarske staze

,,Stari Crnogorski put”, kako se staza naziva, izgrađen je uz finansijsku pomoć vladike Petra II Petrovića. Ovim putem u prošlosti, stari Crnogorci bi silazili u Kotor, po verovanju, na najveći pazar tog doba. Iznosili su svoje proizvode proizvedene i iznikle u zaleđu Lovćenskog masiva, slali bi važne poruke i poštu, a u povratku bi nosili ulje, brašno, morsku ribu i proizvode koji se mogu naći u primorju, posebno morsku so. Priče govore da je ovim putem iznesen i sto za bilijar, koji je danas izložen u blizini Cetinjskog manastira, u poznatoj Njegoševoj “Biljardi”.

Danas, dosta oštećen, ali još uvek u stalnoj upotrebi, put vodi do prevoja Krstac (937 mnv). Krstac je jedna od stanica nekadašnje žičare koja je u prošlosti služila za transport materijala u grad Kotor, za njegovu izgradnju, a koja se pružala sve do tadašnje prestonice Cetinja.

Od starog grada do Krsca, prosečnom planinaru je potrebno nekih 3 sata hoda sa svim pauzama i kratkim odmorima.Ovo je zasigurno jedan od najlepših vidikovaca koje se može doživeti na ovoj nadmorskoj visini, na Lovćenskim stranama.

Nakon odmora na prevoju Krstac, delom asfalta staza vodi ka ulazu u Nacionalni park Lovćen, gde se odvaja predivna, u zeleno obojena pešačka staza.

Nakon dvadesetak minuta hoda stiže se u poznato selo Vuči do, i obodom sela, za još nekih pola sata pešačenja, dolazi se do tačke između dva najviša vrha Lovćena.Ovo mesto zbog toga je nazvano Međuvršje. U senkama Štirovnika (1749 mnv) i Jezerskog vrha (1675 mnv), na kome se nalazi Njegošev mauzolej, uživaćete pijući vodu sa istoimenog izvora koja spada u bolje vode ovog predela, jer  ničim nije ugrožena niti zagađena.

Nakon pauze prelazi se magistrala koja vozila i autobuse vodi do ispod samog vrha mauzoleja. Grupa nastavlja planinarskom stazicom ka selima Mali i Veliki Bostur u udolinama krševitih vrhova. Izlazak na Jezerski vrh, zadržavanje oko 60 minuta.

Moguća individualna poseta Njegoševom mauzoleju (cena ulazinice: 5 € po osobi)

Dužina staze oko 20km, visinska razlika pri usponu oko 1650m.

Vozilo će nas čekati pri vrhu.

Povratak preko Podgorice.

Polazak za Srbiju u večernjim satima. Dolazak u Čačak u ranim jutarnjim časovima.NAPOMENE:

-  Prijave: Najkasnije do 21.05.2021. godine na 064 2722443 (Jovana Atanasijević) uz obaveznu akontaciju od 40 €, koja se ne vraća u slučaju odustajanja, osim ako se nađe zamena. Za učešće na akciji obavezna je plaćena članarina za 2021. godinu. Prilikom uplate akontacije potrebno je da učesnici daju sledeće podatke zbog prijave boravišta i regulisanja osiguranja: JMBG, broj važećeg pasoša.

 - Cena: Cena akcije oko 70 € (na bazi popunjenog vozila od 20 sedišta) i obuhvata troškove prevoza,  smeštaja,  osiguranje, ulaznice za NP "Lovćen" kao i organizacione troškove. Konačna cena zavisi od broja učesnika i ukupne kilometraže.

Smeštaj: U Đenovićima, kuća  sa višekrevetnim sobama - ukupno 20 ležaja, kuhinja, 4 kupatila.

- Ishrana: Troškovi ishrane su individualni, u sopstvenoj režiji, i ne ulaze u cenu akcije. Mogućnost zajedničke večere u smeštaju uz angažovanje svih učesnika akcije.

Oprema: Planinarska oprema za višednevne ture, zaštita od sunca, vetra i padavina, peškiri za plažu i oprema za kupanje, lični pribor, i sl. Poneti rezervnu obuću i odeću.

- Dokumenta: LK ili pasoš, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica.

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, nedostatka vremena i sl. organizator zadržava pravo izmene plana akcije.

Učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Akcija se realiuzuje uz obavezu sprovodjenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije,kao  i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Vođa puta i organizator akcije: Jovana Atanasijević 064 27 22 443

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo