NAJAVA AKCIJE: BANJSKO BRDO (1282m) subota, 8. maj

 (zamena za odloženu akciju na Suvoj planini)

Banjsko brdo je planina u jugozapadnoj Srbiji, severoistočno od Priboja. U podnožju Banjskog brda nalazi se turističko lečilište Pribojska banja. Planina se uzdiže iznad Lima i iznosi 1282mnv. Pripada dinarskim masivima (predeo Stari Vlah). Ispod planine prolazi magistrala Priboj-Rutoši-Kokin brod.

 

Banjsko brdo predstavlja samo jednu od mnoštva planina u okolini Priboja, koje nisu posećene u onolikoj meri koliko zaslužuju. Sa vrha Banjskog brda pruža se veličanstven pogled na vrhove poput Lisje stene, Velikog i Malog Bića, Bitovika iznad Bistrice, na Tornik i venac Čigote na Zlatiboru, na vrh Tmor na Gajevoj planini, na vrh Ober na planini Javorje (najviši vrh u pribojskoj opštini), na deo planine Pobijenik, na deo Jadovnika, ali i na vrhove Durmitora i Bjelasice u Crnoj Gori, kao i na planinske vrhove u Bosni i Hercegovini.

 

Banjsko brdo je na spisku vrhova PSS, u okviru igre "120 vrhova Srbije".

 

SATNICA I PLAN AKCIJE:

 

05:30 - Polazak iz Čačka

05:00 - Polazak iz Gornjeg Milanovca

Vožnja: Čačak - Užice – Zlatibor - Kokin Brod - Pribojska Banja (580mnv), sa jednom pauzom (135km).

Oko 09:30 - Priprema za pešačenje i kraća poseta manastiru Svetog Nikole (gde će biti parkirano vozilo).

Oko 10:00 - Polazak na stazu.

Povratak za Čačak je u kasnijim satima.

 

Staza: Kreće od manastira Sv. Nikole u pravcu istoka, ka naselju Gračanica, usponom na vrh Veliki krš (827mnv), sa prelepom panoramom. Odatle se u pravcu severoistoka staza spušta ka potoku Miajlovac, a potom u pravcu jugozapada ide ka groblju Šaponjića i ka Previji. Od Previje, u pravcu juga, ide do vrha Banjsko brdo (1282mnv). Sa vrha Banjskog brda pruža se pogled u pravcu 360 stepeni - jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Odatle se vraća ka Previji, a onda, grebenom Pot u smeru severa, dolazi do Petibora (raskrsnica puteva). U pravcu jugozapada spuštamo se ka Pjevčevom vrelu (izvor pijaće vode), a odatle u pravcu juga ka zaseoku Gračanica i dalje do Pribojske Banje. Staza se spaja sa stazom kanjona Kratovske reke u pravcu istoka, preko zaseoka Orašac. Sa severne strane, vezuje se sa stazom ka manastiru Uvac.

 

Dužina staze: Staza je kružna, dužine oko 18km.

Ukupan uspon: Oko 900m

 

Težina staze i karakteristike: Staza je srednje teška, tehnički bezbedna, ali najvećim delom nije kondiciono previše zahtevna. Uspon je postepen do završnog dela na vrh Banjsko brdo, kada na dužini od 1,3km treba savladati 350m uspona. Početna 2km su asfalt, odakle se direktno penje na vrh Veliki krš i nastavlja dalje.

 

NAPOMENE:

 

 • Prijave: Najkasnije do četvrtka, 6. maja, na tel. 064/99.403.99 (Branka Vuković).
 • Cena prevoza: Oko 1.100 din. na bazi popunjenog vozila od 20 sedišta, ili do 1.300 din. u slučaju da se prijavi dovoljno učesnika za angažovanje velikog autobusa. Konačna cena zavisi od broja prijavljenih. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu od 800 dinara.
 • Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Ukoliko bude mogućnosti, u povratku možemo napraviti pauzu u nekom od restorana. Vode ima na početku staze, kod manastira, i na jednom izvoru.
 • Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.
 • Oprema: Lični pribor, obuća i odeća prilagođena stazi i vremenskim uslovima, rezervna odeća i obuća (obavezne planinarske cipele i štapovi).
 • Organizator zadržava pravo izmene plana.

 

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

 

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

 

Organizatori akcije: Aleksandar Vasiljević i Branka Vuković

Vođa puta: Branka Vuković (064/99.403.99)

Vodič na stazi: Valentina Toković - predsednica ŽKP "Ljeskovac", Priboj

Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.
Banjsko brdo 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo