NAJAVA AKCIJE: STAZAMA DRUGOG SRPSKOG USTANKA nedelja, 25. april

 Tradicionalna akcija PSD „Rudnik“ Gornji Milanovac

Transverzala Staza drugog srpskog ustanka (T-2-33) ustanovljena je 2005. godine, povodom obeležavanja 190 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka.

Od tada je planinarska akcija PSD "Rudnik" tradicionalna i održava se svake godine na Cveti, praznik na koji je 1815. podignut ustanak U Takovu. Transverzala obilazi znamenita mesta u rudničko-takovskom kraju koja su vezana za ovaj veliki događaj u srpskoj istoriji.

PLAN AKCIJE:

Ove godine, polazna tačka je crkva brvnara u Ljutovnici (469mnv - KT6), podignuta 1809. godine. Nalazi se na oko kilometar udaljenosti od nekadašnje pruge uskog koloseka. Dalje se ide seoskim putevima kroz zaseoke, šume, livade i proplanke, do Takova. Svraća se do crkve brvnare (KT7) gde je Miloš proglasio početak ustanka i pozvao narod na borbu. Podignuta je 1795. na temeljima starije crkve.

 

Sledi poseta Muzeju Drugog srpskog ustanka koji se nalazi nedaleko od crkve. Zatim se odlazi do Takovskog polja (360mnv - KT8) i do spomenika Milošu Obrenoviću, u čijoj se blizini nalazio čuveni Takovski grm, ogromni hrast lužnjak, pod čijom su se krošnjom okupili ustanici i obavezali na borbu protiv Turaka.

 

Put dalje vodi ka reci Dičini preko koje se, na kratko, iz Šumadije prelazi u zapadnu Srbiju (geografska granica). Preko proplanaka i šumaraka izlazak do uzvišenja Stolice (555mnv), koje predstavlja najvišu kotu ove staze. Uživanje u pogledu na Rudnik i na brdovitu okolinu Savinca, gde je završno odredište akcije. Tu je Miloš upoznao svoju buduću suprugu Ljubicu i 1819. sagradio crkvu.

 

Prelazak mosta na Dičini, koji je sagrađen 1933. godine, odlazak do crkve u kojoj je sahranjena Mina Vukomanović Karadžić, ćerka Vuka Karadžića (KT9). Kraj staze je nekoliko stotina metara dalje, kod planinarskog doma PSD "Rudnik".

 

Staza je duga oko 15km, ukupan uspon je oko 200m. Spada u lake staze i pogodna je za sve kategorije planinara.

 

SATNICA AKCIJE:

 

Do 09:00 - okupljanje učesnika na Trgu Kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu (centar grada)

      09:00 - vožnja autobusima do polazne tačke

      09:30 - otvaranje akcije kod crkve brvnare u Ljutovnici

      12:00 - poseta Muzeju Drugog srpskog ustanka (besplatno)

      16:00 - završetak akcije kod planinarskog doma na Savincu i podela zahvalnica

      17:00 - povratak autobusima u Gornji Milanovac

 

        NAPOMENE:

        Prevoz: Na akciju se dolazi sopstvenim automobilima, autobuskim prevozom i linijskim (ili regularnim) taksi         prevozom - do centra Gornjeg Milanovca. Prevoz autobusima do Ljutovnice, i u povratku od Savinca (do Milanovca), obezbeđuje organizator, besplatno. Vozila se mogu ostaviti na parkingu koji se nedeljom ne plaća.

 

                        Autobuske linije nedeljom ujutru iz Čačka:

                        06:15 – lokalni autobus

                        07:00 – putnički autobus za Novi Sad

 

                        Autobuske linije nedeljom popodne iz Milanovca:

                        17:45 – putnički autobus za Zlatibor (Feniks trans)

                        19:30 – lokalni autobus

 

Prijave: Najkasnije do petka, 23. aprila. Telefonske i online prijave na 063/490.380 (Mima Novaković). Prilikom prijave naglasiti način dolaska, kao i broj slobodnih mesta u automobilima.

 

Troškovi akcije: U zavisnosti od dolaska - solidarna podela troškova goriva, autobuske karte i taksi tarife (linijski taksi košta 250 din. u jednom pravcu, a cena regularnog taksi prevoza je 1000-1200 din. u jednom pravcu za četiri putnika).

 

Oprema: Lični pribor, planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

 

Ishrana: Zbog epidemiološke situacije - hrana iz ranca. Na stazi ima vode na startu u Ljutovnici, kod muzeja u Takovu i u planinarskom domu na Savincu.

 

Organizator zadržava pravo izmene plana.

 

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD “Kablar”. 

 

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

 

Organizator akcije: Mima Novaković (063/490.380)

Vodiči na stazi: PSD "Rudnik" Gornji Milanovac 

Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.
Stazama Drugog srpskog ustanka 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo