NAJAVA AKCIJE: „12. ĐURĐEVDANSKI POHOD NA BEŠNJAJU“ nedelja, 25. april

Planinarsko-ekološki klub „GORA“, u nedelju, 25. aprila 2021. godine organizuje tradicionalnu planinarsku akciju „12. Đurđevdanski pohod na Bešnjaju“, koji će se održati u okviru svečanosti povodom Dana grada Kragujevca.

Staza vodi živopisnim predelima Bešnjaje, grebenima sa kojih se pružaju lepi vidici, dolinama i živopisnim kanjonima planinskih rečica i potoka, bajkovitim šumskim predelima, do izvora pitke vode i uređenih odmarališta.

Dragi prijatelji, ljubitelji prirode i planinari, pridružite nam se da i ovog puta prošetamo uređenom i obeleženom planinarskom stazom na Bešnjaji i uživamo u lepoti prolećem obojenih predela Šumadije!

Akcija „12. Đurđevdanski pohod na Bešnjaju“ ove godine biće organizovana na sledećoj stazi:

Duga staza - staza  „Izazov“  (19,5 km,  ukupan uspon 850 m).

Staza „Izazov“ polazi od škole u selu Bukorovac, vodi severno preko livade i šumskim puteljkom uz Golo brdo ka Pešića mali, zaseoku sela Jabučje, a zatim grebenom sa koga se pružaju lepi vidici ka vrhovima Bešnjaje, sa jedne strane i siluetama udaljenih Šumadijskih planina – Rudnika, Ješevca, sa druge strane. Sa grebena se silazi u dolinu reke Osaonice, do ušća potoka Gigovo u reku Osaonicu i vodenice u Bukorovcu.

Od vodenice se kraćim delom ide uz potok Gigovo, a onda staza vodi šumsim putem uz Cerjak do prvih kuća u zaseoku Drenak (kota 458), odakle je lep pogled na delove Bešnjaje. Sa ove kote staza se spušta niz Jasikar ponovo do potoka Gigovo, a onda se izdiže ka glavnom grebenu Bešnjaje do odmorišta na Jasenjaku.

Od odmorišta staza se niz Mrtvicu, šumskim putem, spušta u najživopisniji deo Bešnjaje – kanjon Voljevice, i vodi najlepšim delom ovog kanjona. Iz kanjona Voljevice staza vodi šumskim putem uz Šibovitu kosu ponovo na glavni greben Bešnjaje, do nekadašnjeg dečijeg odmarališta. Odavde se bez velikih visinskih razlika ide putem preko Velikog brda sve do Đurine česme, gde se nalazi odmaralište i učionica na otvorenom. Na ovom mestu se mogu dopuniti zalihe vode.

Od Đurine česme staza se penje ka prevoju ispod najvišeg vrha Bešnjaje – Lisin laz (613 mnv) i do livade sa koje je najlepši pogled ka Kragujevcu. Sa vidikovca staza vodi preko šumovite Vrletnice (532 mnv) i strmo se spušta do doline Osaonice i MZ u Bukorovcu, gde je i kraj staze.

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Čačka u 07:15 (iz G, MIlanovca u 06:45). Vožnja Čačak - Kragijevac - selo Bukorovac. Prijava učesnika do 08:45. Otvaranje akcije i polazak na stazu u 09:00.

Od 15:00 – 16:00 Povratak do MZ Bukorovac, osveženje za učesnike. Podela zahvalnica od 17:00 – 18:00.

Oko 18:00 polazak za Čačak.

 

NAPOMENE:

Prijava: najkasnije do četvrtka 22.  aprila na 064 852 6138 (Cane).

Cena prevoza: oko 900 dinara na bazi popunjenog vozila od 20 sedišta. Konačna cena zavisi od broja učesnika. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu od 700 dinara.

Ishrana: Sve  vreme u sopstvenoj režiji; Voda se može dopuniti kod Momčilove vodenice i kod Đurine česme na Bešnjaji. Preporučuje se planinarima i ljubiteljima prirode da u rancu ponesu najmanje 1 litar vode.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021.g.

Oprema: lični pribor, obuća i odeća prilagođena stazi i vremenskim uslovima, rezervna odeća i obuća.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz postovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Organizator i vodja puta: Cane Jovanović, 064 852 6138

Vodič na stazi: PEK ,,Gora’’ - Kragujevac

Bešnjaja 2021.
Bešnjaja 2021.
Bešnjaja 2021.
Bešnjaja 2021.
Bešnjaja 2021.
Bešnjaja 2021.
Bešnjaja 2021.
Bešnjaja 2021.
Bešnjaja 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo