НАЈАВА: ,,ВЕЛИКА ПЛАНИНСКА ТРКА 2021'' субота, 03. април

Поштовани планинари, рекреативци и остали који негујете љубав према природи и здравом начину живота,ПД „Каблар“ из Чачка у сарадњи са Планинарским савезом Србије, а уз подршку Министарства омладине и спорта и Града Чачка, организује Републичку планинарску акцију

„Велика планинска трка – 2021“

СУБОТА,  03. АПРИЛ 2021. ГОДИНЕ

Акција ће се одржати на обронцима планине Овчар. Окупљање и свечано отварање акције биће у Овчар Бањи  на паркингу испред Инфо центра ТОЧ (Туристичке организације Чачка).

Овим путем позивамо вас да дођете у што већем броју, да се дружимо и заједно уживамо на стазама и видиковцима Овчара.

ПРОГРАМ И САТНИЦА АКЦИЈЕ:

07:45 - 08:30  Окупљање и пријављивање учесника акције;

08:30  Отварање акције и полазак на стазе по избору (5 опција стаза);

14:30 - 15:30  Долазак са стаза до школе у Овчар Бањи;

15:30 - 16:00  Подела захвалница и свечано затварање акције;

ОПИС СТАЗА:

ОПЦИЈА 1

 

Стаза: Дебела гора , Овчар Бања - Кађеница – Бранојевац – Овчар Бања (средње тешка стаза)

 

Полазак на пешачење од Инфо центра у Овчар Бањи, прелазак преко Старог корита Западне Мораве, следи краћи стрмији успон (500 m), па потом спуст и лаганих 1km до спомен костурнице - пећине Кађеница. Након посете пећини и упознавања са историјатом и значајем овог светилишта, наставак  лаганом деоницом око 1km, након чега следи захтевнији успон укупне дужине око 2,5 km, са неколико  краћих пауза и једном дужом за излазак на видиковац. На врх Дебеле горе, Бранојевац 791 мнв стиже се након 3 и по сата пешачења. Краће задржавање и полазак ка Овчар Бањи другом падином. При самом крају спуста  стаза води изнад слапова Бањског потока, па се може организовати и обилазак. Повратак на полазну тачку у Овчар Бањи након 6,5 - 7 сати .

Укупна дужина стазе око 13 km, висинска разлика при успону око 510 m, укупно успона око 700 m. Стаза погодна за планинаре добре психофизичке спремности.

ОПЦИЈА 2

Стазом бр. 9, гребеном на врх Овчара – ман. Сретење – ман. Св. Тројице – ман. Преображење – Овчар Бања (тежа и технички захтевнија стаза):

Улазак у стазу бр. 9 са обилазног пута око тунела, наспрам манастира Никоље. Након нешто лакших пар стотина метара следи успон око 2 km до врха Овчара (985 мнв). Успон је захтеван, на неким местима стаза је експонирана и препоручује се само искуснијим и кондиционо спремнијим планинарима. На стази се налазе два лепа видиковца.

Након изласка и паузе на врху следи силазак стазом бр. 7, деоницом дугом 2 km до манастира Сретење. По завршетку посете манастиру постоје две варијанте. Прва, лакша, за оне уморне, силазак поред манастира Преображење до Овчар Бање у дужини од 2 km. Друга опција, за оне који желе мало више пешачења, силазак до манастира Св. Тројице стазом поред крста, а потом Монашком стазом (стаза 7б) до манастира Преображење и даље до Овчар Бање у дужини од 4 km.

Укупна дужина стазе око 8 km (10km), висинска разлика при успону око 700 m.

 

ОПЦИЈА 3

Mала стаза: Овчар Бања – ман. Св. Тројице – ман. Сретење – Овчар Бања(лагана стаза):

Улазак на стазу бр. 7 код ауто-кампа. Кроз викенд насеље Грабови, затим уз Тројички поток излазак до манастира Св. Тројице. Након посете манастиру следи успон поред чесме на Глоговцу до изласка на локални пут за манастир Сретење. Наставак пешачења путем до манастира и након краћег задржавања у манастиру Сретење, силазак у Овчар Бању поред манастира Преображење.

Укупна дужина стазе око 6 km, висинска разлика при успону око 320 m.

 

ОПЦИЈА 4

 

Манастирска турa:

 

Након отварања акције, учесници на овој тури  одлазе у  посету манастиру Благовештење у Овчар Бањи. Следи пешачење до манастира Никоље (око 2 km). Након посете манастиру Никоље може се наставити до манастира Успење (још 3 km) или се у дому ПД ,,Каблар'' одморити и сачекати део групе која је отишла у обилазак манастира Успење. Заједнички повратак у Овчар Бању.

Укупна дужина стазе, уколико се обилазе сва три манастира је 11 km, са укупним успоном од око 200 m, а за обилазак прва два манастира 5 km, са укупним успоном од око 50 m.

 

ОПЦИЈА 5

 

Стаза за планински бициклизам:

 

Након отварања акције, из Овчар Бање се креће старим путем према Чачку, трасом старе пруге кроз два тунела. Након тунела прелази се преко реке Каменице и скреће лево према селу Јанчићи одакле креће макадамски успон на Каблар преко Реовића косе. По изласку на Реовића косу наставља се асфалтним путем према врху Каблара. Излазак на врх је око 11:00 где је планирана пауза од 30 минута, разгледање укљештених меандара Западне Мораве. Након паузе стаза води асфалтом до Цера на Каблару где се укључује на трасу ОКТ и иде према Рапајловачи уз пролазак неколико сјајних видиковаца. Након доласка на Рапајловачу, планиран је одлазак до штаба акције (школа у Овчар Бањи) обилазећи тунел у Видови као и одлазак на видиковац код манастира Успење.

 

Стаза је дуга око 40 km са висинском разликом од око 800 m. Кондициона тежина стазе је 6/10, техничка захтевност стазе је 2/5.

 

Опрема за опцију 5: Технички исправан планински бицикл, резервна унутрашња гума, и обавезно ношење заштитне кациге.

 

 

НАПОМЕНА:

 

Малолетна лица морају бити у пратњи родитеља (старатеља).

Део трасе се одвија у условима саобраћаја па је неопходан опрез и придржавање важећих прописа.

ИСХРАНА И ВОДА: На одабране стазе понети довољну количину воде (препорука је да свако понесе најмање 1,5 lit.) за читав успон и повратак до манастира Сретење. Осим на старту воде за пиће има у манастирима Сретење и Никоље.

ОПРЕМА:Обавезна је одговарајућа обућа, одећа, опрема и заштита од падавина и хладноће, све у зависности од временских прилика на стази.

ПРЕВОЗ:  Планинари до Овчар Бање  долазе сопствени превозом .

ОБАВЕЗЕ ОРГАНИЗАТОРА: Организатор обезбеђује печат акције, беџ, учесничку књижицу, захвалницу за друштва.

На стазама ће бити присутни редари организатора, екипе Црвеног крста, ГСС, а у Овчар Бањи екипа Хитне помоћи.

Учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима и уз поштовање наведеног плана. Такође, обавеза учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД ,, Каблар“.

Акција се одржава у складу са одлукама Кризног штаба Републике Србије за сузбијање вируса  COVID-19.

Смеће носите са собом, не бацајте у природу, већ одложите на места која су за то предвиђена.

Планинарске стазе Овчара и Каблараможете погледати на:                                        

http://kablar.org.rs/index.php/planinarske-staze-ovcara-i-kablara

Информације и пријаве на:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Александар Бараћ – 064 852 6048

Мирослав Богдановић – 063 642 684

Борис Леваи – 064 192 3816

Војислав Вујичић – 064 852 6163 за бициклисте

 

                                                                                                                       

                                                                                                                           Добро нам дошли !!!                                                                                                

 

                                                                                                                            ПД „Каблар“ Чачак

ВПТ 2021.
ВПТ 2021.
ВПТ 2021.
ВПТ 2021.
ВПТ 2021.
ВПТ 2021.
ВПТ 2021.
ВПТ 2021.

 

 

 

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo