NAJAVA AKCIJE: CRNA GORA - LOVĆEN (Jezerski vrh), ORJEN (Subra) 09. - 11. oktobar

PLAN   AKCIJE:

Petak 09. oktobar: (dnevno putovanje)

Polazak od lokomotive u 06:00 (doći 15 minuta ranije). Vožnja Čačak – Užice – Prijepolje  – Pljevlja  – Žabljak – Kotor, uz usputne pauze. Dolazak u popodnevnim časovima (u zavisnosti od zadržavanja na granici).

Slobodno vreme, obilazak Kotora - znamenitosti starog grada, zavisno od raspoloživog vremena.  Zbog autentičnosti i opštih kulturno-istorijskih vrednosti, kao vekovna spona između Mediterana i balkanskog zaleđa, Kotor se nalazi na listi UNESCO-a kao deo svetske prirodne i kulturne baštine.

Vožnja do Đenovića, smeštaj, slobodno vreme, noćenje.

Subota, 10.oktobar :  LOVĆEN (Jezerski vrh 1675m)      Vodič na stazi iz PK “ Vjeverica” Kotor

Rano ustajanje, vožnja do Kotora (centar), polazak na uspon. U pitanju je jedan od najatraktivnijih, sa “Parila”, kako tu pijacu zovu stari Kotorani. U zaledju crkve Sv.Ozane kreće puteljak, krivudavom i vekovno popločanom uličicom, koji obodom tvrđave Sv. Ivan (San Đovani), mnoštvom starih stepenica, vodi ka samoj tvrđavi. Negde na pola puta nalazi se poznato svetište, u starije vreme zvano Gospa od Počivala, a od druge polovine XVII veka Gospa od Zdravlja. U crkvi se nalazi grobnica poznate kotorske porodice Bolica, a pred crkvom grobnica kotorskog grofa Antona Lukovića. Nastavak od crkvice do prolaza u bedemu, gde počinje planinarska staza.

Od Špiljara (240mnv), vijugavom i precizno naslaganom stazom, za oko 1 sat i 20 minuta, dolazi se na zaravni Praćište (620 mnv), koje je prva čarobna tačka i vidikovac ovog starog trgovačkog puta, danas planinarske staze.

,,Stari Crnogorski put”, kako se staza naziva, izgrađen je uz finansijsku pomoć vladike Petra II Petrovića. Ovim putem u prošlosti, stari Crnogorci bi silazili u Kotor, po verovanju, na najveći pazar tog doba. Iznosili su svoje proizvode iznikle u zaleđu Lovćenskog masiva, slali bi važne poruke i poštu, a u povratku bi nosili ulje, brašno, morsku ribu i proizvode koji se mogu naći u primorju, posebno morsku so. Priče govore da je ovim putem iznesen i sto za bilijar, koji je danas izložen u blizini Cetinjskog manastira, u poznatoj Njegoševoj “Biljardi”.

Danas, dosta oštećen, ali još uvek u stalnoj upotrebi, put vodi do prevoja Krstac (937 mnv). Krstac je jedna od stanica nekadašnje žičare koja je u prošlosti služila za transport materijala za izgradnju Kotora, a koja se pružala sve do tadašnje prestonice Cetinja.

Od starog grada do Krsca, prosečnom planinaru je potrebno nekih 3 sata hoda sa svim pauzama i kratkim odmorima. Ovo je zasigurno jedan od najlepših vidikovaca koje se može doživeti na ovoj nadmorskoj visini, na Lovćenskim stranama.

Nakon odmora na prevoju Krstac, delom asfalta staza vodi ka ulazu u Nacionalni park Lovćen, gde se odvaja predivna, u zeleno obojena pešačka staza.

Nakon dvadesetak minuta hoda stiže se u poznato selo Vuči do, i obodom sela, za još nekih pola sata pešačenja, dolazi se do tačke između dva najviša vrha Lovćena. Ovo mesto zbog toga je nazvano Međuvršje. U senkama Štirovnika (1749 mnv) i Jezerskog vrha (1675 mnv), na kojem se nalazi Njegošev mauzolej, uživaćete pijući vodu sa istoimenog izvora koja spada u bolje vode ovog predela, jer  ničim nije ugrožena niti zagađena.

Nakon pauze prelazi se magistrala koja vozila i autobuse vodi do ispod samog vrha mauzoleja. Grupa nastavlja planinarskom stazicom ka selima Mali i Veliki Bostur u udolinama krševitih vrhova. Izlazak na Jezerski vrh, zadržavanje oko 60 minuta. Moguća individualna poseta Njegoševom mauzoleju.

Silazak do vozila, povratak u smeštaj, slobodno vreme, noćenje.

Dužina staze oko 20km, visinska razlika pri usponu oko 1650m.

Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.
Lovćen 2020.

Nedelja, 11. oktobar :  ORJEN (Subra 1679m)        Vodič na stazi iz PK “ Vjeverica” Kotor

Rano ustajanje, prevoz Đenovići - Meljine - bivši motel Borići (843m), polazak na pešačenje. Posle 60 minuta (oko 3 km) dolazak do planinarkog doma Za Vratlom (1160m), gde je predviđena pauza.

Nastavak pešačenja i nakon 3 sata izlazak na vrh Subra (1679m), najviše tačke istoimenog kamenog amfiteatra. Zadržavanje oko pola sata i povratak na polaznu tačku gde će čekati vozilo.

Staza je raznovrsna, od retke šume, preko pločastih kamenih terasa i par kuloara koji se neprekidno smenjuju, prolazi pored dubokih jama i preko kamenih površi, što sve pruža nezaboravan doživljaj.

Dužina staze oko 14 km, vreme pešačenja oko 7 sati, ukupna visinska razlika pri usponu oko 800 metara.

Povratak u smeštaj, pakovanje i polazak u Srbiju. Povratak u Čačak u ranim jutarnjim satima.

Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.
Subra 2020.

NAPOMENE:

-  PrijaveNajkasnije do 06.10.2020. godine  na sastancima društva ili na 064 27 22 443 (Jovana Atanasijević) uz obaveznu akontaciju od 30€, koja se ne vraća u slučaju odustajanja, osim ako se nađe zamena. Za učešće na akciji obavezna je plaćena članarina za 2020. godinu. Prilikom uplate akontacije potrebno je da učesnici daju sledeće podatke zbog prijave boravišta i regulisanja osiguranja: JMBG, broj važećeg pasoša.

 - Cena: Cena akcije oko 60 € (na bazi popunjenog vozila od 20 sedišta) i obuhvata troškove prevoza,  smeštaja,  osiguranje kao i organizacione troškove. Konačna cena zavisi od broja učesnika i ukupne kilometraže.

Smeštaj: U Đenovićima, kuća  sa višekrevetnim sobama - ukupno 20 ležaja, kuhinja, 4 kupatila.

- Ishrana: Troškovi ishrane su individualni, u sopstvenoj režiji, i ne ulaze u cenu akcije. Mogućnost zajedničke večere u smeštaju uz angažovanje svih učesnika akcije.

Oprema: Planinarska oprema za višednevne ture, zaštita od sunca, vetra i padavina, peškiri za plažu i oprema za kupanje, lični pribor, i sl. Poneti rezervnu obuću i odeću.

- Dokumenta: LK ili pasoš, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica i odgovarajući test na COVID 19 ( Igg, Igm  okvirna cena testiranja je oko 2100 rsd.)...

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, nedostatka vremena i sl. organizator zadržava pravo izmene plana akcije.

Učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Vođa puta i organizator akcije: Jovana Atanasijević 064 27 22 443

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo