NAJAVA AKCIJE: STAZAMA GORNJEG DRAGAČEVA subota, 07. mart

DRAGAČEVO je brdsko-planinska oblast u Zapadnoj Srbiji koja se prostire na obroncima Ovčara, Jelice, Golupca, Krstaca, Troglava i Čemerna, a pripada mu sliv reke Bjelice i delovi slivova Zapadne Morave, Moravice i Tolišnice. Proteže se na teritoriji pet opština: Lučana, Arilja, Ivanjice, Čačka i Kraljeva.

Dragačevo predstavlja kraj sa talasastim, brdovitim i niskoplaninskim reljefom. Obično se oblast Dragačeva deli na gornje i donje Dragačevo. Jasnih granica i bitnih razlika u reljefu ovih delova nema. Uobičajeno je da se donje Dragačevo naziva ravnim, a gornje lomnim, mada su po izgledu, zemljištu i njegovoj rodnosti oba dela približno ista. Kada se krene po „ravnom“ Dragačevu, uočava se da je ravnog zemljišta malo i da je gotovo celo brdovito i nemirno.

PLAN AKCIJE:

06:00 - Polazak od lokomotive (doći 15 minuta pre polaska). Vožnja Čačak – Guča – Kotraža – Vučkovica – Gornji Dubac.

Oko 07:30 - Dolazak u Gornji Dubac, pauza za kafu i priprema za pešačenje.

08:00 - Vožnja do mesta zvanog Majdan (935 mnv), polazne tačke za pešačenje.

Od Majdana sledi blagi uspon do Borove strane (995 mnv), najviše tačke na akciji, odakle sledi spuštanje do Donjeg Dubca, uz kraća zadržavanja na vidikovcima sa kojih se pružaju prelepi pogledi na brdovito Dragačevo. U Donjem Dubcu se obilazi kuća Spasoja Tadića u kojoj su tokom Drugog svetskog rata boravili Rajka Borojević, osnivač Dragačevske zadruge žena i slikar Branko Šotra, koji je, tokom boravka, oslikao zidove u kući. Nakon kraćeg zadržavanja, sledi silazak do Dragačevske zadruge žena i nastavak pešačenja kroz Zelenu, predeo sa prelepom bukovom i cerovom šumom. Akcija se završava na 460 mnv, kod reke Bjelice, u Donjem Dubcu.

Planirano vreme završetka pešačenja je oko 16:00.

Ukupna dužina staze je 16 km. Ukupan uspon je oko 250 m, a silazak oko 550 m.

OPREMA: Planinarska odeća i obuća primerena vremenskim uslovima, štapovi, kamašne, zaštita od vetra i padavina, lična apoteka, kesa za lične otpatke i dr. Poneti rezervnu obuću i odeću.

DOKUMENTA: Zdravstvena knjižica, lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

ISHRANA: U sopstvenoj režiji

CENA AKCIJE:  Oko 800,00 dinara (na bazi 20 učesnika) i obuvata troškove prevoza. Ukupna cena zavisiće od konačnog broja učesnika.

AKONTACIJA: Obavezna akontacija u iznosu od 600,00 dinara, prilikom prijave. Ostatak na samoj akciji. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća  i ista će biti iskorišćena za potrebe troškova grupe.

PRIJAVE: Najkasnije do srede, 04. marta, na redovnim sastancima društva ili na telefon vođe puta.

Svi  učesnici  na akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

NAPOMENA: U slučaju vanrednih okolosti vođa puta zadržava pravo da, u skladu sa pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plan ili otkaže akciju.

Organizator akcije: PD „Kablar“ Čačak

Vođa puta i vodič na stazi: Danijela Marković - broj telefona 065 355 05 59.

Gornje Dragačevo 2020.
Gornje Dragačevo 2020.
Gornje Dragačevo 2020.
Gornje Dragačevo 2020.
Gornje Dragačevo 2020.
Gornje Dragačevo 2020.
Gornje Dragačevo 2020.
Gornje Dragačevo 2020.

 

 

 

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo