NAJAVA AKCIJE: Vlašić (Čot 474 mnv), Brankovina nedelja, 23. februar

Vlašić je planina u Zapadnoj Srbiji, severozapadno od Valjeva, koja se prostire između mesta  Osečina  i  Koceljeva, i gornjih tokova reka Velike Cernice, Tamnave i Jadra. Najviši vrh je Jaućanski vis, odnosno Čot (474 mnv).

Preko Vlašića i njegovim podnožjem vode putevi Loznica - Valjevo, Šabac - Ljubovija i Šabac - Osečina. Većim delom je obrastao listopadnom šumom.

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s pravom, zovu „selo puno istorije“.

Ovo selo je zavičaj mnogih ličnosti srpske istorije i kulture. Postojbina je čuvene porodice Nenadović, čiji su članovi bili vođe Prvog srpskog ustanka, duhovne vođe i putopisci, ministri prve srpske vlade. Iako se ubraja među najstarija sela valjevskog kraja, u srpsku istoriju ulazi tek za vreme vojevanja kneza Alekse Nenadovića u austro-turskom ratu.

 

PLAN   AKCIJE:

 

Polazak od lokomotive u Čačku u 7:00 (doći 15 minuta ranije), a iz Gornjeg Milanovca u 6:30 iz centra grada (preko puta grila “G”). Vožnja Čačak – autoput Miloš Veliki – Valjevo – selo Joševa, bez usputnih pauza za odmor.

Dolazak do polazne tačke preko Valjeva, Rađevog Sela i Joševe oko 9.00. Odmah po polasku, posle oko 300 metara, izlazak na Jaućanski vis i vrh Čot (474 mnv) koji se nalazi u šumi. Povratak istim putem, oko 600 metara, prema selu Joševa, a zatim skretanje levo kod trafo stanice. U slučaju dobre vidljivosti, sa te livade se pruža izuzetan vidik na Tamnavu, TENT i Karpate u Rumuniji kao i na venac Valjevskih planina. Potom put vodi pored škole u Joševi, a na raskršću Beli Kamen skreće se levo prema Brankovačkom visu. Jednu od pauza ćemo napraviti kod spomenika posvećenom Prvom srpskom ustanku. Dalje, makadamski put vodi kroz šumu pravo prema Brankovini, gde će nas čekati vozilo.

Pešačka tura je duga oko 13 km i prilagođena je svim kategorijama planinara. Na stazi nema izvora pitke vode osim na kraju, u Brankovini.

U Brankovini, gde je i kraj pešačke ture, posetićemo škole, crkvu Svetih Arhangela iz 1830.g, zadužbinu prote Mateje i portu koje su ujedno i spomen kompleks gde počivaju svi Nenadovići. U drugom kraju porte se nalazi humka Desanke Maksimović. Škole, vajat i pisarnica u okviru kompleksa su pretvoreni u muzejsku postavku, a cena ulaznice je 230 dinara i nije deo obaveznih aktivnosti. Muzej je moguće posetiti do 15.00 do kada bi trebalo da bude završena pešačka tura.

U povratku ćemo ponovo proći kroz Valjevo i napraviti kraću pauzu za posetu kuli Nenadovića koja je jedan od simbola grada Valjeva. Kulu i manje vojno utvđenje, podigli su vojvoda Jakov i njegov sin Jevrem Nenadović u proleće 1813. godine, za potrebe odbrane grada.

Između dva ustanka, od 1813. do 1815. godine Turci su kulu koristili kao zatvor. Verovatno zbog toga ju je vojvoda Sima Nenadović srušio po oslobođenju Valjeva 28. maja 1815. godine. Obnovljena je 1836. godine, o trošku kneževine Srbije i do kraja 19. veka korišćena je za čuvanje baruta.

Pauzu za ručak (po želji) od 1 sat, napravićemo u Valjevu u restoranu “Platani”. Posle ručka, oko 18.00 planiran je polazak za Čačak i Gornji Milanovac bez usputnih pauza.

NAPOMENE:

-  Prijave: Najkasnije do srede 19. februara.  Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din.  Uslov za učešće na akciji je plaćena članarina za 2020.godinu. U slučaju odustajanja  neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

 - Cena: Cena akcije biće oko 1200 din (na bazi popunjenog autobusa od 16 učesnika) i obuhvata troškove prevoza, vodiča i organizacione troškove. Ukupna cena zavisiće od konačnog broja učesnika.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Po završetku akcije biće pauza u restoranu “Platani” gde je moguće poručiti obrok “a la carte”.

Oprema: Planinarska oprema za zimske akcije (duboke cipele, kamašne, štapovi), zaštita od hladnoće, vetra i padavina, lični pribor, i sl... Poneti rezervnu obuću i odeću.

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa markicom za 2020. godinu.

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, nedostatka vremena i sl. organizator zadržava pravo izmene plana akcije.

Svi  učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Vođa puta i organizator akcije: Boris Levai  064/1923816

Vodič na stazi:  Zoran Vesić, PD “Povlen”  Valjevo

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo