NAJAVA AKCIJE: Bosna i Hercegovina – Zimski uspon na Prenj (Velika Kapa 2004 mnv) 14. - 16. februar 2020.

Planina Prenj zauzima centralni položaj u ukupnom masivu Dinarida, kojima inače, ova planina pripada. Odlikuje je istinski visokogorski ambijent – vitki stenoviti vrhovi, duboke doline, autentična planinska vegetacija, sipari, dugo zadržavanje snega…

Upravo zbog neponovljivog oblika i dramatičnog prostornog ambijenta, Prenj se nezvanično kotira i kao jedna od najlepših planina regiona. I zaista, ne zna se koji je od njegovih vrhova lepši! Da li su to Zelena Glava (2.155 metara) i Otiš (2.097 metara), da li je to harizmatični Lupoglav (2.102 metara), ili Osobac, osobeni vrh, koji je istovremeno i vitak i masivan…

Ima Prenj još mnogo vrhova, ali jedan među njima je zaista poseban! To je Velika kapa (2.004 mnv) – izdvojeni vrh koji ,,visi’’ nad dolinom Konjičke Bijele. Poseban je zato što je upravo sa njega najlepši pogled na ostatak Prenja.

PLAN   AKCIJE:

Petak, 14. februar:

Polazak od lokomotive u Čačku u 12:00 (doći 15 minuta ranije), a iz Gornjeg Milanovca u 11:30 iz centra grada (preko puta grila “G”). Vožnja Čačak – Užice – Višegrad – Sarajevo – Konjic, uz usputne pauze za odmor, granične formalnosti. Iz Konjica prevoz terenskim vozilima do komfornog planinarskog doma “Senad Muhibić - Dundo”, u mestu Rapti (1405 mnv), smeštaj, noćenje. To je ujedno i početna tačka uspona gde je moguće snabdeti se pijaćom vodom ili napraviti čaj za predstojeći uspon.

Ukoliko deo puta bude zavejan, postoji mogućnost pešačenja jedne deonice do doma, što bi u najgorem slučaju bilo do 1 sat hoda.

Subota, 15. februar:

(vrh Velika Kapa - 2004 mnv)

Ustajanje u 06.00 i polazak na pešačenje markiranom stazom oštrog uspona  preko poljana i borovih šumaraka, koja za oko 45 minuta izlazi na kosu sa putokazom oštrog skretanja  prema grebenu Konjičke Bjelašnice čiji je najveći vrh Velika kapa (2004 mnv). Odavde je blaži uspon grebenskom stazom sa odličnim vidicima sa jedne i druge strane i skretanje za Vrutak. Završni uspon na Veliku kapu je ponovno većeg nagiba. Na vrh se stiže za ukupno 3-3,5 sata, a možda i duže, u zavisnosti od uslova na terenu.

Zadržavanje na vrhu koliko nam vremenski uslovi dozvole. Silazak je  markiranom stazom koja preko Krune (1914 mnv) silazi iznad uvek otvorenog skloništa na Vrutku (1606 mnv) opremljenog sa par ležaja i peći (tu smo već dolazili prilikom ranije posete Prenju). Ispod njega je komforna  planinarska kuća na Vrutku i izvor sa pijaćom vodom Vrutak do kojeg se stiže stazom. Povratak je moguć kružnom stazom prema Tisovici koja, kod izvora Lončić na označenom mestu skreće ka Raptima, i novomarkiranom stazom prema grebenu Konjičke Bjelašnice, odakle silazimo pravo u dom na večeru i noćenje. Kumulativni uspon do vrha će biti 699 m na dužini oko 8,5 km, a u silasku 527 m.

Nedelja, 16. februar:

(povratak do Konjica – 270 mnv)

Ustajanje, doručak, pakovanje opreme i napuštanje doma. U 09:00 polazak ka Konjicu makadamskim putem, bukovom šumom preko Rapti Ljubina (1000 mnv), pa preko Ljubine prema selima Zabrđe, Zaslivlje i Pomol koja su iznad Konjica. Nakon sat vremena hoda pruža se prelep vidik ka Jablaničkom jezeru, Konjicu i okolnim vrhovima. Silazak do Konjica i našeg prevoza će trajati oko 4 sata, uz visinsku razliku u spuštanju od 1135 m.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, napravićemo kratak predah u Konjicu, pozdraviti se sa domaćinima i oko 13.00 krenuti ka Čačku. Moguća je pauza u Sarajevu ili Višegradu zbog večere, a povratak u Čačak biće u kasnim večernjim časovima.

Važno:

U subotu postoji mogućnost, po želji, formiranja grupe koja bi se u okviru priprema za naredne visokogorske uspone, pridružila učesnicima 50. Memorijalnom usponu na Lupoglav (2102 mnv) koji je zamišljen kao zimsko šatorovanje i za koji je potrebna kompletna zimska oprema (cepin, dereze, pojas, prusici, užad, karabineri…), kao i oprema za šatorovanje (šator, vreća, podloška…).

NAPOMENE:

-  Prijave: Najkasnije do srede 12. februara kako bi se izvršila rezervacija vozila ismeštaja. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 40 EUR. Uslov za učešće na akciji je plaćena članarina za 2020.godinu. Prilikom uplate akontacije potrebno je da učesnici daju sledeće podatke zbog prijave boravišta i regulisanja osiguranja: JMBG i broj važećeg pasoša. U slučaju odustajanja  neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

 - Cena akcije:  oko 65 EUR (na bazi 20 učesnika) i obuhvata troškove prevoza, smeštaja, večere u subotu (ćevapi ili pastrmka), osiguranja i organizacione troškove. Ukupna cena zavisiće od konačnog broja učesnika.

Smeštaj:

Dva noćenja u komfornom planinarskom domu “Senad Mihibić – Dundo” - Rapti. U domu su višekrevetne sobe sa centralnim grejanjem, zajednička kuhinja i trpezarija i zajednička kupatila sa tuš kabinom i toplom vodom, nije potrebno nositi posteljinu, obezbeđen je  peškir.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji, osim večere u subotu posle silaska sa ciljnog vrha koja je uračunata u cenu akcije.

Oprema: Planinarska oprema za višednevne ture i zimske visokogorske akcije (nije potrebna tehnička oprema), zaštita od hladnoće, vetra i padavina, lični pribor, i sl... Poneti rezervnu obuću i odeću.

Dokumenta: Pasoš ili lična karta, zdravstvena knjižica i planinarska knjižica.

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, nedostatka vremena i sl. organizator zadržava pravo izmene plana akcije.

Svi  učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Vođa puta i organizator akcije: Boris Levai  064/1923816

Vodič na stazi:  Armin Begeta, PD “Borašnica”  Konjic

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo