NAJAVA AKCIJE: Obroncima Želјina (Koprivnica – Gokčanica) nedelja, 03. novembar

- čast Milunki Savić -

Akciju Kudreč - staza zdravlja, PK ,, Jasenica’’ iz Smederevske Palanke, koja je  našim godišnjim planom predviđena za 03. novembar, organizatori su realizovali 20. oktobra. Zbog toga u slobodnom terminu ponovo najavljujemo akciju Obroncima Željina - U čast Milunki Savić, koja nije realizovana početkom oktobra.

Milunka Savić  je bila srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.  Lepa i stasita devojka  se po objavlјivanju Ukaza o mobilizaciji, prijavila  kao dobrovolјac, i skoro godinu dana  se borila preobučena u muškarca. Ranjavana je u borbama devet puta.

Posle rata zanemarena i od svih napuštena, penziju je stekla radeći najteže poslove. Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, izabrala je da živi u Beogradu, gde su lјudi brzo zaboravili njene zasluge. Za sve to vreme, pored svoje i tri usvojene ćerke, iškolovala  je i odgajila tridesetoro dece koju je dovodila iz rodne Koprivnice.

PLAN  AKCIJE:

Polazak iz Čačka u 06:30 od lokomotive. Vožnja pravcem Kralјevo – Jošanička Banja.

Na 5 km pre Banje počinje pešačenje  makadamskim putem. Do sela Koprivnica i kuće Milunke Savić je oko tri kilometra. Kuća je obnovlјena 2015. godine  pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kralјeva. Pored kuće obnovlјena je i okućnica (pekara, vajat za drva, salaš). Kuća je obnovlјena na autentičnoj poziciji, na istim temelјima i uz korišćenje materijala od kojeg su građene kuće u to vreme. U kući je napravlјena i mala muzejska postavka od predmeta korišćenih u starim srpskim kućama. Pauza za doručak.

Nastavak putem  kroz selo koje ima 3 stanovnika. Vide se zapušteni voćnjaci, jabuke i orasi sred bukove šume kojom se staza penje do 1032 mnv. Zatim se kroz šumu spušta do sela Plana  (takođe sa par stanovnika), a onda lagano, opet blagim usponom, do iznad sela Gokčanice. Poslednji deo staze je spuštanje do Gokčanske reke koja se prelazi i stiže se do asfalta u Gokčanici, na 5 km od ibarske magistrale.

Gokčanica je smeštena između Želјina, Studene planine, Goča, Žaračke i Ravne planine. Selo sa velikom površinom u kome je nekada u školi bilo po 50 učenika u razredu, a sada ih ima samo nekoliko.

Dužina staze je oko 17 km,  sa usponom od 1200 m i spustom od 1200 m. Staza tehnički nije zahtevna. Vreme prelaska oko 6 sati.

Povratak u Čačak u večernjim satima, uz jednu pauzu.

 

 

Prijave: Najkasnije do srede, 30. oktobra, na sastanku ili na 060 064 2403 (Miroslav Paunović) uz obaveznu akontaciju od 700 dinara. U slučaju odustajanja obavezno pronaći zamenu.

Cena prevoza: Oko 850 dinara na bazi popunjenog vozila, konačna cena zavisi od broja učesnika.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Poneti dovoljnu količinu vode, na stazi je ima samo u selu Plana.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa članarinom za 2019.g.

Oprema: Planinarska oprema prilagođena stazi i vremenskim uslovima, zaštita od  padavina, rezervna odeća i obuća.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uzpoštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Organizator akcije: Miroslav Paunović  060 064 24 03

Vodič na stazi: Rada Vukosavlјević, PSD ,,Gvozdac'' - Kralјevo.

Željin 2019.
Željin 2019.
Željin 2019.
Željin 2019.
Željin 2019.
Željin 2019.
Željin 2019.
Željin 2019.

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo