NAJAVA AKCIJE: „Velika planinska trka – 2019“ subota, 07. septembar

Republička akcija PD „Kablar“ u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Grada Čačka.

PLAN  AKCIJE:

Polazak je u 07:30 sa platoa ispred železničke stanice organizovanim prevozom (učesnici  do Ovčar Banje mogu doći  i  vozom ili sopstvenim prevozom). Dolazak u Ovčar Banju na plato ispred Info centra Turističke organizacije Čačak.

Povratak iz Ovčar Banje je u 18:00, takođe organizovanim prevozom.

PROGRAM I SATNICA AKCIJE:

08:00 - 09:00 Okupljanje i prijavljivanje učesnika akcije;

09:00 - Otvaranje akcije i polazak na stazu po izboru (Opcija 1, Opcija 2, Opcija 3, Opcija 4);

15:00 - 16:00 Dolazak sa odabranih staza do škole u Ovčar Banji;

16:00 - 17:30 Druženje planinara uz tradicionalni planinarski ručak;

17:30 - 18:00 Podela zahvalnica i zatvaranje akcije.

 

 

OPIS STAZA:

 

OPCIJA 1 - OVČAR (srednje teška staza):

Polazak na pešačenje od Info centra u Ovčar Banji. Kod auto kampa ulazak u obeleženu stazu br. 7. Lagani uspon do manastira Sv. Trojice, kraće zadržavanje. 

Nastavak uspona šumskom stazom br. 7a do asfaltnog puta koji vodi ka manastiru Sretenje. Ovaj deo staze je nešto zahtevniji (oko 150 m uspona na dužini od oko 700 m). Sledi  ulazak na grebenski deo staze koji vodi do zaravni Koronja.

Nastavak uspona do vrha Ovčara (985 mnv), zadržavanje na vidikovcu. U slučaju lepog vremena ukazaće se lep pogled na čačansku kotlinu i vrhove Rudnika, Vujna, Bukovika, Ostrice, Jelice…

Silazak do manastira Sretenje, obilazak manastira uz osveženje za učesnike. Nastavak pešačenja do manastira Preobraženje i dalje do škole u Ovčar Banji, gde se akcija završava.

Staza je srednje težine, uz konstantan uspon od starta do vrha. Dužina staze oko 11 km, visinska razlika oko 700 m, vreme prolaska oko 6 sati.

 

OPCIJA 2 - KABLAR (lakša staza):

Polazak na pešačenje od info centra u Ovčar Banji. Posle nekoliko minuta dolazak do manastira Blagoveštenje (početak XVII veka), odakle se blagim usponom, stazom br. 4, dolazi do manastira Ilinje. Staza dalje, preko Mečkovog brda, vodi do lokaliteta Šanik, uz jedan kratki, strmiji deo kroz šumu. Nakon pauze skreće se desno, na stazu 4b. Posle 1300 metara laganog pešačenja kroz šumu staza se ukršta sa gornjim delom staze br.1 kojom se stiže do vrha na Kablaru (885 mnv) i vidikovca sa koga se pruža pogled na meandre Morave, Ovčar Banju, Ovčar, požešku kotlinu i okolne planine.

Silazak stazom broj 3 (oko 4 km) do planinarskog doma PD „Kablar“ gde je predviđen kraći odmor i osveženje za učesnike. Sledi kraći obilazak manastira Nikolje nakon čega se asfaltnim putem, deonicom dužine oko 2 km, stiže do škole u Ovčar Banji, gde se akcija završava.

Ukupna dužina staze oko 12 km, uz kumulativni uspon oko 650 m, vreme prolaska oko 6 sati.

 

OPCIJA 3 - KABLAR (teža i tehnički zahtevnija staza):

Polazak na pešačku turu od Info centra u Ovčar Banji. Prolazak kroz naselje i kod železničke stanice ulazak u stazu br. 4a. Posle par stotina metara skreće se desno u stazu br. 5 odakle kreće strmiji deo. Sve vreme do vrha staza vodi kroz šumu, a zatim grebenom, po kamenitom terenu.

Na stazi su tri manja vidikovca sa pogledom na Ovčar Banju i Čačak. Izlazak na najviši vrh Kablara (889 mnv), kraće zadržavanje a zatim obilazak drugog vrha (885 mnv) i vidikovca sa koga se pruža pogled na meandre Morave, Ovčar Banju, Ovčar, požešku kotlinu i okolne planine.

Silazak stazom br. 2, strmim terenom ispod ferate Turčinovac, zatim pored Savine isposnice, dolazak do škole u  Ovčar Banji, gde se akcija završava.

Staza je kružna, dužine oko 9 km, ukupna visinska razlika pri usponu oko 650 m.  Zbog nekoliko težih deonica staza nije pogodna za nedovoljno iskusne planinare slabije fizičke spremnosti.

Planinarske staze Ovčara i Kablarapogledajte na

 http://kablar.org.rs/index.php/planinarske-staze-ovcara-i-kablara

 

OPCIJA 4 - VOŽNJA KATAMARANOM:

Za učesnike koji ne budu želeli da pešače do planinskih vrhova u ponudi je  plovidba katamaranom.

Plovidba je kroz najatraktivniji deo Ovčarsko-kablarske klisure, meandrima Zapadne Morave do ispod manastira Uspenje i nazad. Vožnja traje oko jedan sat, a maksimalan broj putnika u jednoj grupi je 25. Prijava i formiranje grupa je u turističkom info-centru u Ovčar Banji ili na samom pristaništu kod letnje bašte restorana „Dom“. Prvi polazak je u 10:00 časova. Cena vožnje je 250 dinara po osobi.

Rezervacija mesta moguća je unapred na 032 559 63 66. Prednost kod ukrcavanja imaće grupe ili pojedinci koji su unapred rezervisali. Plovidba se ne organizuje u slučaju nepovoljnih vremenskih ili hidroloških prilika (kiša, jak vetar i pojačan protok Zapadne Morave).

U povratku je moguća poseta manastiru Nikolje. Učesnici koji se opredele za ovu varijantu nastavljaju pešice od manastira do Ovčar Banje, deonicom dugom 2 km.

 

PRIJAVE: na sastanku, zatim na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Saši 064 852 6048, Miroslavu 063 642 684, Borisu 064 192 3816 najkasnije do  petka u 15:00.  Prijave su obavezneradi obezbeđenje dovoljnog broja vozila.

 

ISHRANA I VODA: Do ručka ishrana u sopstvenoj režiji. Po završetku akcije organizator je za sve učesnike obezbedio obrok (pasulj po izboru -  posni ili sa mesom, salata i hleb) po ceni od 200,00 dinara, kao i pribor za jelo.

Na odabrane staze potrebno je poneti dovoljno vode za čitav uspon i povratak. Pijaće vode, osim na startu, ima u manastirima Sv. Trojice, Sretenje i Nikolje, (preporuka je da svako ponese najmanje po 1,5 l vode).

DOKUMENTA: Lična karta,zdravstvena knjižica, planinarska kartica.

OPREMA: Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima - odgovarajuća odeća i obuća, zaštita od sunca i padavina…

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uzpoštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar". Organizator ne odgovara za eventualne povrede izazvane samovoljom pojedinaca, konzumiranjem alkohola I sl…

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo