O nama

Kroz društvo je prošlo više hiljada aktivnih članova.

Osnovano 1951 godine, po statutu udruženje građana a po načinu delovanja nepolitičko, nevladino i neprofitno udruženje. U svojoj bogatojistoriji (najstarija nevladinaorganizacija u našoj okolini) od svog postojanja do danas društvo je imalo više sekcija i aktivnosti u njima, nabrojaćemo samo neke: Zaštita životne sredine i uređenje planina (Ekološka), Alpinistička, Orjentaciona, Izletnička, Speleološka,Markaciona, Skijaška, Visokogorska, Rafting, Foto, Sekcija za organizovanje Velike Planinske Trke, Sekcija za organizovanje Ekspedicija i Vodičku službu .

U takmičarskim aktivnostima bili smo prvaci Srbije u orijentaciji u dve discipline. U prethodnoj godini društvo je imalo dosta aktivnosti: Markirali smo 44 kilometra planinarskih staza u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, organizovali smo više međunarodnih izleta, tri akcije čišćenja od štetočina(gubara), učestvovali smo na međunarodnim i domaćim takmičenjima (osvojili smo 4 medalje), organizovali smo Veliku planinsku trku kroz koju je u dosadašnjim trkama(12) učestvovalo preko 10000 učesnika.

Društvo danas ima svoje organe i to: Skupštinu, Upravni odbor (9 članova), Predsednika, Nadzorni odbor, Disciplinsku komisiju, Domara i Sekretara. Imamo specijaliste za različite discipline i to: Savezni Instruktor za Alpinizam, Specijalista za Gorsku službu spasavanja, Ronioca, Licencirane planinarske vodiče i predavače za Planinsku Orjentaciju.

Raspolažemo sa jednom planinskom kućom u Ovčar Banji, koja je ima smeštaj za 30 gostiju u skromnim uslovima (bez kupatila i u zajedničkim višekrevetnim prostorijama). Raspolažemo sa delom opreme za planinarstvo (vrlo malo).

Planovi društva su omasovljenje članstva kroz razne vidove aktivnosti i to Osnovna Škola planinarstva, škola orjentacije, aktivno učešće u sprovođenju LEAP-a , obeležavanje planinarskih staza po Evropskim standardima u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, izvođenje Ekspedicija u zemlji i inostranstvu, izrada karte za orjentaciju, organizovanje više ekoloških edukativnih kampova, čišćenje okoline i uređenje prostora, postavljanje Veštačke stene, nadgradnja planinske kuće i stavljanje u potpunu funkciju, osnivanje Planinarsko-Ekološkog centra u našoj planinskoj kući u Ovčar Banji itd.

Velika planinska trka

Broj pregleda članaka
758114

Informacije o klubu i aktivnostima
USLUŽNI TELEFON: 064 852 6048
ADRESA: Braće Glišića 6, Čačak 32000 TEKUĆI RAČUN: 155-3126-41 HALKBANK,
MAIL: pdkablarcacak@gmail.com

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo