NAJAVA AKCIJE: P R I B O J 15.-16. novembar 2014.god. Javorje (Ober 1486m), Gajeva planina (V. Tmor 1280m), Ljeskovac (1153m)

PLAN AKCIJE:

Subota 15. novembar (Ljeskovac, površ Brezne)

Polazak  od  lokomotive u 04:30 (doći 15 minuta ranije). Vožnja Čačak - Užice – Kokin brod – Pribojska banja – selo Jabuka.

 

Oko 08.00 polazak na pešačenje sa prevoja iznad sela Jabuka (1050m) odakle se najpre izlazi na najvišu kotu visoravni Ljeskovac (Karaula 1153m). Zatim, vododelnicom Uvca i Lima, kroz lepe predele sa proplancima i borovim šumama, prolazimo iznad sela Jelače. Izlazimo na zatalasanu površ Brezne koju sa istoka i severa opasuje strma dolina reke Uvac. Preko površi dolazimo do vrha Visovi, (1065m) na južnom obodu doline Uvca, odakle je lep pogled na manastir Dubrava, sa tri strane okružen rekom.

Dalje ka jugoistoku, silazeći ka Uvcu,  stižemo do ostataka starog, srednjovekovnog, grada Kleka. U nastavku se dolazi do obnovljenog manastira Janja, gde se tura završava.

Dužina staze je oko 20km, visinska razlika pri usponu oko 750m, vreme potrebno za prolazak staze oko 8 sati.

Vožnja do Pribojske banje, smeštaj, noćenje.

Stari grad Klek: Nalazi se u ataru sela Rutoši, na levoj obali reke Uvac. Prvi put se pominje u izvorima iz 1444. godine. Grad ima karakterističan terenski položaj jer se nalazi u velikom meandru reke Uvac i opkoljen je vodom sa tri strane. Vidljivi su ostaci kule kao i ostaci gradskih odbrambenih zidova, a u samom gradu ostaci zidova građevina. U neposrednoj blizini, idući ka zapadu, nalazi se srednjovekovna nekropola.

Manastir Janja: Četiri veka posle čamotinje u ruševinama i jasenju, u selu Rutoši  sakupljeno je rasuto kamenje i iz tame vekova vaskrsla je bogomolja, pominjana u epskim pesmama još iz doba Nemanjića i narodnom predanju kao ,,crkva Janja u Vlahu Starome,,. Sada je to manastir Svetih pravednika Joakima i Ane pa se klisurom Uvca ponovo oglašavaju zvona, gore kandila i pale sveće za duše predaka.    

Nedelja 16. novembar (Javorje, Gajeva planina)

Polazak iz Pribojske banje u 06:00 vožnja do mesta Uvac gde prelazimo granicu sa BiH. Kod Ustibara ponovo se ulazi na teritoriju Srbije, vožnja do Sjeverina. Dolinom reke Sutjeske stiže se do sela Zabrđe u severnom podnožju Javorja, planine na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore, gde počinje pešačka tura.

Uspon počinje iz doline Belog potoka (700m) do prevoja Preniš (1020m). Dalje, istočnim grebenom planine, prvo se izlazi na Gvozd (1284m) a zatim, travnatim padinama, na najviši vrh planine - Ober (1486m).

Silazak sa vrha u zeseok Podjavorje (1250m), između Priboja i Rudog, odakle se izlazi na prevoj Šabov grob (1040m) gde počinje Gajeva planina, koja se prostire duž granice Srbije i BiH. Bilom planine izlazimo na najviši vrh - Veliki Tmor (1280m). Vrh dominira čitavim krajem i sa njega je dobar pogled na Rudo, dolinu Lima i dr. Sledi silazak u zaseok Prisoj pa odlazak do Jerininog grada (708m), starog utvrđenja na levom obodu stena kanjona Sutjeske. Silazak u dolinu Sutjeske, prolazak pešice kroz kanjon. Tura se završava na kraju kanjona, pre Sjeverina.

 Dužina staze je oko 23km, visinska razlika pri usponu oko 1300m, vreme prolazak staze oko 9 sati.

Oko 17:30 polazak za Čačak. Vožnja Sjeverin – Priboj – Bistrica – Nova Varoš - Užice, dolazak do 22:00.

Fotografije predela pogledaj ovde:

https://picasaweb.google.com/116877483464036981195/JavorjeIBrezna?noredirect=1#            

OSTALO:          

Cena: Oko 2.200 dinara (popunjeno vozilo od 20 mesta), odnosno oko 2.500 dinara (popunjeno vozilo od 15 mesta). Cenom obuhvaćen prevoz, prenoćište i organizacioni troškovi.

Prijava: Prijave na sastancima ili na 063 467 337 uz obaveznu akontaciju u iznosu od 1.500 din. Broj mesta je ograničen (max. 20) zbog kapaciteta vozila koje može doći na polazne tačke. Prijave se primaju do popunjavanja vozila, a najkasnije do 11. novembra.  U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, akontacija se ne vraća.

Ishrana: Sve vreme  u sopstvenoj režiji (,,iz ranca”). U zavisnosti od vremena u povratku moguća pauza za večeru u nekom restoranu, o čemu će odluku doneti vođa puta.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2014.godinu.

Oprema: Lični pribor, oprema za planinarenje u zimskim uslovima, zaštita od snega, kiše, vetra i hladnoće, rezervna odeća i obuća, baterijska lampa…

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti  PSS i svojim  zdravstvenim i fizičkim sposobnostima. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD „Kablar“.

U slučaju potrebe (vremenske prilike i nepredviđene okolnosti) moguća je korekcija plana.

Organizator akcije i vođa puta Radoš Jugović 063 467 337

 

 

Velika planinska trka

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo