NAJAVA AKCIJE: RUDNIK (Ostrvica), Topola, Oplenac nedelja, 14. oktobar

Ostrvica je jedan od vrhova Rudničkog masiva koji dominira nad selima Varnice, Zagrađe, Dragolj i Trudelj u opštini Gornji Milanovac. Nadmorska visina vrha je 758 metara. Po poreklu Ostrvica predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe.

Zbog svog položaja i oblika, Ostrvica je u srednjem veku bila značajna jer se na njoj nalazilo vojno utvrđenje, čiji se ostaci i danas mogu videti na samom vrhu. Legenda kaže da je utvrđenje podigla Prokleta Jerina, koja je umrla u obližnjem mestu Rudnik.

Ostrvica je krajem maja 2009. proglašena za spomenik prirode.

Oplenac je brdo pored Topole na kome se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića. Knez Aleksandar Karađorđević je ovde podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko-memorijalnog kompleksa koji će potom postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu.

Danas kompleks obuhvata pored crkve Sv. Đorđa, Mauzoleja srpske kraljevske porodice, kraljeve vinograde, muzej (Vinogradareva kuća), kuću kralja Petra, kraljevu  vilu, kraljičinu vilu, Karađorđevu crkvu, Karađorđev konak, spomenik Karađorđu  i  hotel.

Naziv brda potiče od oplena, drvenih delova volovskih kola koja su se pravila od hrasta i cera kojima je ovo brdo bilo prekriveno.

 

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Čačka u 08:00 sa parkinga kod lokomotive. Obavezno doći 15 minuta ranije. Vožnja Čačak – Gornji Milanovac – Rudnik – selo Varnice.

Oko 09:00 polazak na stazu livadom do stepenica koje su ukopane u teren. Staza je dalje veoma dobro obeležena i delimično vodi kroz šumu, a karakteristična je po veoma velikom usponu od samog početka. Posle izlaska iz šume, nastavlja se stenovitim terenom koji je veoma klizav ukoliko se ide preko njega neposredno posle ili u toku padavina, tako da treba biti veoma oprezan i opremljen odgovarajućom obućom. Osim što je dobro obeležena, staza je obezbeđena sajlama na pojedinim deonicama što daje dodatnu sigurnost.

Očekivan izlazak na vrh je oko 10.00 i ukoliko vremenske prilike dozvole (bez padavina ) sledi pauza od 45 minuta za doručak i fotografisanje posle koje se istim putem vraća do početne tačke.

Ukupna dužina  staze oko 2 km, visinska razlika oko 230 m.

Oko 12:00 je planiran polazak za Topolu gde je planirana poseta Oplencu (Karađorđev konak, Vinogradareva kuća, kuća kralja Petra I, mauzolej) i Kraljevoj vinariji. Cena ulaznice za obilazak kompleksa je 400 dinara.

Nakon obilaska slobodno vreme u gradu, individualna poseta manifestaciji Oplenačka berba. Polazak za Čačak oko 18:00 bez usputnih pauza.

NAPOMENE :

Prijave: najkasnije do utorka, 09. oktobra  na sastanku ili na  064/1923816 (Boris), uz obaveznu akontaciju od 500 dinara.

Cena prevoza: oko 700 dinara (popunjeno vozilo od 20 sedišta). Konačna cena zavisiće od broja učesnika. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

Doručak iz ranca, ručak u sopstvenoj režiji ili u nekom od restorana u Topoli.

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa članarinom za 2018.

Oprema:  planinarska oprema primerena vremenskim uslovima, zaštita od vetra i padavina, rezervna odeća i obuća…

Plan i satnica su okvirni, organizator zadržava pravo izmene.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Organizator akcije i vođa puta: Boris Levai, 064/1923816

Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.
Ostrvica, Topola, Oplenac 2018.

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo